Erdogan: "Talousterroristit" syypäitä liiran laskuun

Turkin liira on ollut edelleen alhaalla Aasian pörsseissä, mutta laskukiito on hieman tasaantunut.

Aasian pörsseissä yhdellä dollarilla on saanut 6,9 liiraa, eurolla taas 7,9 liiraa. Liiran arvo on hieman noussut eilisen historiallisen alhaisista lukemista, kertoo uutistoimisto AFP.

Turkin keskuspankki kertoi eilen toimista, jolla maan taloutta yritetään vakauttaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kuvaillut liiran laskua ulkovaltojen hyökkäykseksi. Hän väitti myös eilen pitämässään puheessa, että sosiaalisessa mediassa toimii "talousterroristeja".

Turkin viranomaiset ovat myös käynnistäneet tutkinnan "valeuutisista" ja sosiaalisen median teksteistä, jotka koskevat liiraa.

Välit Yhdysvaltain kanssa ennätyshuonot 

Turkin liiran syöksykiitoa on vauhdittanut kriisi Yhdysvaltain kanssa.

Perjantaina Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi kaksinkertaistavansa Turkille asetetut teräs- ja alumiinitullit. Eilen Trump ilmoitti myös allekirjoittavansa sopimuksen, joka estää aseiden myynnin Turkille. Näihin kuuluu muun muassa kaksi Turkin tilaamaa F-35 hävittäjää, kertovat turkkilainen uutistoimisto DHA ja yhdysvaltainen uutiskanava CNBC.

Yhdysvallat on asettanut myös pakotteita kahta turkkilaisministeriä vastaan.

Välien kiristyminen johtuu muun muassa yhdysvaltalaispappi Andrew Brunsonin pidätyksestä lokakuussa 2016.

Turkki syyttää Brunsonia terrorismista, mutta monet tahot pitävät syytteitä poliittisina. Brunsonia on kutsuttu "panttivankidiplomatian" uhriksi, sillä Turkki on vihjaillut luovuttavansa Brunsonin, jos Yhdysvallat vastineena luovuttaa maassa asuvan muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin. Turkki pitää häntä vuoden 2016 sotilasvallankaappausyrityksen pääarkkitehtina.

Suhteita ovat kiristäneet myös Turkin lähentyminen Venäjän kanssa ja maiden erimielisyydet Syyrian sotaa ja kurditaistelijoiden aseistamista koskien.