Erdogan raivostui: "Hollanti saa maksaa"

Turkin ja Hollannin kiistely turkkilaisministerien kampanjointimatkoista Hollantiin ei sunnuntaina osoittanut laantumisen merkkejä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei säästellyt sanojaan haukkuessaan Hollantia, joka lauantaina esti kahden turkkilaisministerin kampanjoinnin maassa.

Kampanjointi liittyy Turkissa ensi kuussa järjestettävään kansanäänestykseen presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta. Myös ulkomailla asuvat turkkilaiset ovat äänioikeutettuja äänestyksessä, ja esimerkiksi Hollannissa asuu noin 400 000 turkkilaistaustaista.

Erdogan sanoi sunnuntaina, että Hollanti joutuu maksamaan hinnan toiminnastaan ja toisti näkemyksensä, että Hollannin toimet ovat esimerkki natsismista ja fasismista. Hän vaati myös kansainvälisiä pakotteita Hollantia vastaan.

Aiemmin myös Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä on estetty turkkilaispoliitikkojen kampanjatilaisuuksia.

– Länsi on selvästi näyttänyt todelliset kasvonsa viime päivinä, Erdogan sanoi.

– Tämä kertoo selvästi islamofobiasta, hän jatkoi.

 

Yhä autoritaarisempi Turkki?

 

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Hollannin ja muiden Länsi-Euroopan maiden tiukka linja turkkilaispoliitikkojen kampanjointia kohtaan on ymmärrettävä, sillä heidän ajamansa tavoitteet ovat EU:n perusarvojen vastaisia.

Tiilikaisen mukaan turkkilaispoliitikot pyrkivät viemään Turkin hallintomallia entistä autoritaarisempaan suuntaan.

– Sehän on aina problemaattista, jos toisen maan poliittinen johto kampanjoi toisen maan sisällä ilman toisen maan johdon hyväksyntää, Tiilikainen sanoi STT:lle.

Tiilikaisen mukaan nyt esiin noussut skisma heijastaa Turkin ja EU:n arvoristiriitaa, joka on syventynyt Erdoganin AKP-puolueen yhä konservatiivisemman linjan myötä.

– Minkälainen turkkilainen reaktio mahtaisi olla, jos EU:sta tultaisiin Turkkiin poliittisesti kampanjoimaan vaikkapa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta? Katsottaisiinko sitä sormien välistä vai reagoitaisiinko siihen jollain tavalla?

 

Tanska huolissaan Turkista

 

Turkin ja länsimaiden erilinjaisuus ulottui myös Pohjoismaihin, kun Tanskan pääministerin kanslia ilmoitti, että Tanska haluaa lykätä Turkin pääministerin vierailua maahan.

Pääministeri Binali Yildirimin oli määrä vierailla Tanskassa ensi viikonloppuna ja tavata tanskalainen virkaveljensä Lars Lökke Rasmussen. Yildirimin odotettiin myös kampanjoivan Tanskan turkkilaisväestön parissa.

Tanskan pääministerin kanslian mukaan kiristynyt tilanne Turkin ja useiden Euroopan maiden välillä estää vierailun. Kanslian mukaan Tanskan hallitus on hyvin huolissaan Turkin demokratian tilasta.

Ruotsissa sunnuntaina vierailleen turkkilaispoliitikon kampanjointi sujui ilman merkittäviä levottomuuksia. AKP-puolueen kansainvälisen sihteerin Mehmet Mehdi Ekerin vierailua oli turvaamassa suuri joukko poliiseja.

Eker kampanjoi Botkyrkassa Tukholman lähellä. Kampanjapaikalle oli kerääntynyt joukko presidentti Erdogania vastustavia mielenosoittajia. Poliisi piti mielenosoittajat ja Ekerin saattueen erillään.

Suomen ulkoministeriöllä ei sunnuntaina ollut tietoa, että turkkilaispoliitikkoja olisi tulossa kampanjoimaan Suomeen.

UM: Ei tiedossa, että turkkilaispoliitikkoja olisi tulossa kampanjoimaan Suomeen