Espanjassa avataan uimarantoja, koronarajoitukset höllentyvät myös Madridissa ja Barcelonassa

Espanjan pääkaupungissa Madridissa monet pääsivät maanantaina viimein ulos viettämään aikaa puistoissa. Esimerkiksi kuuluisassa El Retiro -puistossa sadat ihmiset olivat liikkeellä jo aikaisin aamulla.

–  Retiron avaaminen uudelleen tuo minulle tyynen olon ja antaa lohtua, sanoi kasvomaskiin ja urheiluvaatteisiin pukeutunut opettaja Rosa San Jose, joka oli tullut puistoon ennen etäkoulupäivän alkamista.

San Gines -kahvilan eteen oli maanantaina nostettu kuusi pöytää normaalin kolmentoista sijaan. Sisätiloihin asiakkaat eivät edelleenkään pääse istumaan.

–  Olemme olleet auki 125 vuotta ja tämä on ensimmäinen kerta, kun meidän on ollut pakko sulkea, sanoi kahvilan päällikkö Daniel Real uutistoimisto AFP:lle.

–  Pian palaamme taas 24 tunnin aukioloihin, mutta nyt emme työskentele öisin, koska turisteja ei ole ja koska yökerhot, joista meille tulee paljon asiakkaita, ovat kiinni.

Uimarannoille pääsee taas

Madridin lisäksi rajoitukset höllenevät nyt myös Barcelonassa sekä Kastilian ja Leonin alueella. Nämä alueet ovat rajoitusten purkamisessa hieman muuta maata jäljessä, sillä virustilanne on ollut niillä alueilla vakavin. Ne siirtyvät nyt rajoitusten purkamisessa ensimmäiseen vaiheeseen, kun muu Espanja siirtyy toiseen vaiheeseen.

Madridissa ja Barcelonassa ihmiset saavat tästä päivästä lähtien tavata toisiaan 10 ihmisen ryhmissä. Muualla Espanjassa avataan muun muassa uimarantoja. Myös ravintolat saavat ottaa rajallisen määrän asiakkaita. Turvaväleistä täytyy kuitenkin edelleen pitää kiinni.

Matkustaminen itsehallintoalueiden välillä on edelleen kiellettyä, ja maahan saapuvien ulkomaalaisten täytyy noudattaa kahden viikon karanteenia. Espanjan hallitus suunnittelee rajojen avaamista ulkomaalaisille heinäkuun alussa.

Espanjalaisille tärkeä jalkapallon La Liga puolestaan pääsee näillä näkymin jatkumaan kesäkuun toisella viikolla, tosin ilman katsojia.

Kuolleita lähes 29 000

Espanjan rajoitustoimet ovat olleet maailman kovimpien joukossa. Ensimmäisten viikkojen aikana maalis-huhtikuussa kotoa ei juuri saanut poistua.

Rajoitustoimet ovat aiheuttaneet maassa myös työttömyyttä, ja vähemmistöhallituksen on välillä ollut vaikea saada tukea esittämilleen toimille. Espanjassa on järjestetty säännöllisesti mielenosoituksia, joissa on arvosteltu rajoitusten purkamisen hitautta. Lauantaina laitaoikeistolainen Vox-puolue järjesti automielenosoituksia useissa Espanjan kaupungeissa.

Espanjassa on kuollut koronavirukseen liittyen lähes 29  000 ihmistä, mikä on Worldometer-tilastosivun mukaan neljänneksi eniten maailmassa. Tartuntoja on vahvistettu yli 282  000. Miljoonaa asukasta kohden kuolonuhreja on 615, kun Suomessa vastaava luku on 55.

Viime päivinä uusia tartuntoja on raportoitu päivittäin muutamia satoja, ja kuolinluvut ovat monina päivinä painuneet alle sadan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yhdysvallat asetti porttikiellon Brasiliasta tuleville

Ruotsissa kuusi uutta koronakuolemaa – länsinaapuria kaihertaa Kyproksen päätös antaa porttikielto ruotsalaismatkailijoille.

Yksi koronavirukseen liittyvä kuolema lisää – kokonaisuhrimäärä on Suomessa nyt 307