Etelä-Korea harkitsee kieltävänsä Pohjois-Korean vastaiset lentolehtiskampanjat

Etelä-Korea saattaa kieltää Pohjois-Koreaa vastustavien lentolehtisten lennättämisen rajan yli, viranomaiset kertoivat.

Pohjoisesta rajan yli etelään loikanneet ja muut aktivistit ovat jo pitkään lennättäneet rajan ylitse ilmapalloja, jotka kantavat Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia kritisoivia lentolehtisiä. Lentoviesteissä Kimiä kritisoidaan muun muassa ihmisoikeusrikkomuksista ja ydinaseambitioista.

Maiden suhteet ovat olleet jäissä, vaikka Kim ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in käsittelivät maiden välejä kolmessa eri kokouksessa vuonna 2018. Moon on useaan otteeseen peräänkuuluttanut yhteistyötä pohjoisen kanssa.

Kimin sisko kutsui loikkareita "rakkikoiriksi"

Viranomaisten ilmoitusta edelsi Kimin vaikutusvaltaisen nuoremman siskon varoitus. Veljensä tärkeä neuvonantaja Kim Yo-jong uhkasi romuttaa maiden välisen merkittävän sopimuksen, joka solmittiin vuonna 2018.

–  Etelä-Korean viranomaiset joutuvat maksamaan kovan hinnan, jos he antavat tilanteen jatkua, samalla kaikenlaisia tekosyitä keksien, Kim Yo-jong kertoi lausunnossa Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n mukaan.

Hän kutsui Etelä-Koreaan loikanneita ”ihmissaastaksi” ja ”jätteen kaltaisiksi rakkikoiriksi”, joiden ”omistajat on aika tuoda tilille”. Omistajilla hän viittasi Etelä-Korean hallintoon. Hän myös kommentoi pohjoisesta loikanneiden pettäneen kotimaansa.

Lentolehtisistä enemmän haittaa kuin hyötyä

Tunteja myöhemmin Etelä-Korean yhdistymisministeriö kertoi hallituksen harkitsevan lakia, joka kieltäisi lentolehtiskampanjat. Tätä perusteltiin sillä, että lentolehtiset ovat aiheuttaneet jännitteitä raja-alueella.

–  Kaikki raja-alueella asuvien elämää tai omaisuutta vaarantavat toimet pitäisi lopettaa, ministeriön edustaja Yoh Sang-key sanoi.

Lentolehtiskampanjat ovat kiristäneet maiden välejä pitkään. Ministeriön harkitseman kiellon asettaminen voisi kuitenkin herättää närkästystä, sillä se saatettaisiin nähdä ilmaisunvapauden estämisenä.

Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan Etelä-Korean presidentin kansliassa työskentelevä viranomainen kertoi lehtisistä olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Hän kertoi hallituksen myös vastaavan päättäväisesti kaikkeen, mikä vahingoittaa kansallista turvallisuutta.

Giljotiinin alla sopimus, joka oli askel kohti rauhaa

Kim Jong-unin siskon Kim Yo-jongin lausunnossaan mainitsema sopimus allekirjoitettiin vuonna 2018, kun Etelä-Korean Moon vieraili pohjoisessa. Tuolloin maiden johtajat kuvailivat sopimuksen olevan askel kohti rauhaa ja poistavan sodan uhan Korean niemimaalta.

Valtaosaa sopimuksen lupauksista ei ole kuitenkaan sittemmin lunastettu. Lisäksi Pohjois-Korea katkaisi käytännössä yhteydenpidon etelän kanssa sen jälkeen, kun Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin väliset ydinaseneuvottelut loppuivat Hanoissa ennen aikojaan reilu vuosi sitten.

Kim Yo-jong uhkasi lausunnossaan myös pohjoisen vetäytyvän pysyvästi kaikista Etelä-Korean kanssa sovituista yhteisistä projekteista. Näitä ovat muun muassa Kaesongiin suunniteltu teollisuuskeskittymä ja Pohjois-Korean puolella sijaitsevan Kumgang-vuoren kiertomatkat.

Molemmat edellä mainituista toisivat Pohjois-Korealle merkittäviä tuottoja, mutta niiden kehittäminen on ollut jäähyllä jo vuosia Pohjois-Korealle aseohjelmien vuoksi asetettujen pakotteiden vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Trump sydämistyi New Yorkin keskustaan maalattavasta Black Lives Matter -tekstistä – kutsui sanoja "vihan symboliksi"

Yhdysvalloissa lähes 53  000 uutta koronatartuntaa – luku on päiväkohtainen ennätys

Putinin uudet presidenttikaudet mahdollistavaa uutta perustuslakia kannatti lähes 80 prosenttia äänestäneistä – oppositiojohtaja Navalnyi: äänestyksen tulos on valtava valhe

Presidentti Halonen Hongkongista: Toivon todella, että asiat menevät hyvin – vallanvaihdosjuhliin osallistunut Halonen muistelee, miten riskien tiedettiin olevan olemassa.

Osittaiset tulokset Venäjällä osoittavat vahvaa tukea perustuslakimuutokselle – Putinin vallan jatkosta äänestäneitä venäläisiä houkuteltiin uurnille niin painostuksella kuin kupongeilla

Merkel varoittaa, että EU:n on valmistauduttava Britannia-neuvottelujen epäonnistumiseen – Saksa aloitti tänään kautensa EU-puheenjohtajamaana

Putinin vallan jatkosta äänestäneitä venäläisiä houkuteltiin uurnille niin painostuksella kuin kupongeilla

Italian poliisi kertoo tehneensä maailman suurimman amfetamiinin takavarikon, huumeiden valmistajaksi nimetään äärijärjestö Isis

Turvallisuuslaki muutti Hongkongin jälleen taistelutantereeksi – kyynelkaasu ja kumiluodit palasivat kaduille, poliisi otti kiinni melkein 400 ihmistä

Kreikka käynnistää lentoliikenteen lomasaarilleen ensimmäistä kertaa sitten pandemian puhkeamisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.