Etyjin välittäjä tapasi Slovjanskin separatisteja

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Itä-Ukrainaan lähettämä välittäjä on tavannut Slovjanskin separatistijohtajan.

Keskusteluja käytiin kahden tunnin ajan, mutta niiden sisällöstä ei kerrottu. Slovjanskissa on diplomaattilähteiden mukaan pidätetty useita ihmisiä, muun muassa entinen kaupunginjohtaja.

Genevessä sovittiin viime viikolla, että julkisten rakennusten valtaukset pitäisi lopettaa. Toistaiseksi ei ole näkynyt merkkejä siitä, että valtaajat olisivat lähdössä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Ukrainan johtoa Genevessä saavutetun yhteisymmärryksen rikkomisesta. Ulkoministeri perusteli käsitystä sillä, ettei pääkaupungin Kiovan protesteja ole hajotettu.

Genevessä sovittiin aseistautuneiden ryhmien riisumisesta aseista ja erilaisten valtausten lopettamisesta.

Lavrovin mukaan viikonvaihteen ampumiset Itä-Ukrainassa myös osoittavat, ettei Ukrainan johto halua valvoa maansa ääriaineksia.

Yhdysvaltoja Lavrov kehotti uhkavaatimusten sijaan keskittymään kantamaan vastuuta Ukrainan vallanpitäjistä, jotka nousivat valtaan amerikkalaisten tuella. Kehotus tuli samaan aikaan kun Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on matkalla vierailulle Kiovaan.

Lavrov myös vakuutti, etteivät yritykset eristää Venäjä onnistu, koska se on "suuri ja itsenäinen valta, joka tietää mitä se tahtoo".

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on saapunut Ukrainaan. Hän tapaa huomenna Kiovassa muun muassa Ukrainan väliaikaisen presidentin ja pääministerin.

Biden on korkea-arvoisin Ukrainassa vieraileva Yhdysvaltain hallinnon edustaja kriisin alkamisen jälkeen.

Pääsiäisrauha Ukrainassa rikkoutui toissayönä laukaustenvaihtoon Venäjä-mielisten tarkastuspisteellä lähellä Slovjanskia. Ainakin kolme ihmistä kuoli toistaiseksi hämäräksi jääneessä välikohtauksessa, josta Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan.