Euroopan lääkevirastoa kannattaa yrittää lobata Suomeen

Voisiko Euroopan lääkevirasto (EMA, European Medicines Agency) muuttaa Turkuun, kysyy Proviisori-lehti ajatusleikissään?

Ison-Britannian ero EU:sta pakottaa sen alueella olevat EU-keskusvirastot muuttamaan toisiin jäsenmaihin. Suuri mielenkiinto on kohdistunut Euroopan lääkevirastoon (EMA, European Medicines Agency).

EMA:n vastuulla on EU:n niin ihmisille kuin eläimillekin tarkoitettujen lääkkeiden arviointi ja kontrollointi. 890 korkeasti koulutettua tutkijaa työllistävä EMA on kesästä 2014 toiminut Lontoon Canary Wharfissa, osoitteessa 25 Churchill Palace. Se pitää hallussaan 20-kerroksisen talon yhdeksää kerrosta.

– Turussa lääkealan ammattilaiset pääsisivät nauttimaan jokirannan historiallisista maisemista ja hyvästä palvelutarjonnasta, Proviisori hehkuttaa.

Proviisorin haastattelemista asiantuntijoista Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio pitää Suomen mahdollisuuksia realistisina, vaikka kilpailu virastosta onkin kova.

EMA:n saamisesta maahansa ovat lobanneet ainakin Espanja, Italia, Saksa, Tanska ja Ruotsi.

– Helsingissä sijaitsevan EU:n kemikaaliviraston ja EMA:n välillä tulisi olemaan vahva synergiahyöty, erityisesti toksikologian alalla, Merikallio toteaa.

Hänen mukaansa jo hakeminen kannattaa: Suomen maakuva kirkastuu ja mielikuva Suomen lääkealan osaamisesta vahvistuu, vaikka tappio tulisikin.

Entä se Turku?

– Merikallion mielestä pitäisi tarkastella, missä on parhaat mahdollisuudet ylläpitää viraston toiminnan edellyttämiä kansainvälisiä verkosto, löytää kansallisia osaajia ja houkutella kansainvälisiä osaajia. Lisäksi tulee ottaa huomioon synergiaedut muiden toimijoiden kanssa.

Lähde: Proviisori

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.