Ex-presidentti Janukovitsh pyytää Trumpia lopettamaan Ukrainan sodan

Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovitsh kertoi keskiviikkona pyytäneensä Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia lopettamaan Ukrainan sodan.

Janukovitsh kertoi Moskovassa lähettäneensä Trumpille kirjeen, jossa pyytää tätä ryhtymään kiireellisiin ja perusteellisiin toimiin sodan lopettamiseksi.

Venäjä-mielisen Janukovitshin mukaan Ukrainan sota johtuu ukrainalaisten ja länsimaisten poliitikkojen vastuuttomista ja lyhytnäköisistä toimista.

Venäjällä nykyisin asuva Janukovitsh joutui luopumaan vallasta helmikuussa 2014 kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Janukovitshin mukaan Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto sekaantui aktiivisesti Ukrainan tapahtumiin ennen vallanvaihdosta.

– Pyydän, että ryhdytte toimiin ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja demokratian ja oikeusvaltion palauttamiseksi Ukrainassa, Janukovitsh kirjoittaa kirjeessään Trumpille.

Maaliskuussa 2014 alkaneessa Ukrainan sodassa on kuollut tähän mennessä yli 10 000 ihmistä.

Viktor Janukovitshin mukaan Barack Obaman hallinto puuttui aktiivisesti Ukrainan tapahtumiin ennen vallanvaihdosta. Kuva: Natalia Kolesnikova"Jo kaksi keskustelua" 

Myös Ukrainan nykyinen presidentti Petro Poroshenko kommentoi keskiviikkona Ukrainan ja Yhdysvaltain suhteita. Hänen mukaansa maiden väliset yhteydet ovat olleet tiiviitä Yhdysvaltain presidentinvaihdoksen jälkeen.

Poroshenko sanoo keskustelleensa jo kahdesti presidentti Trumpin kanssa. Lisäksi Poroshenko kertoo tavanneensa varapresidentti Mike Pencen Münchenin turvallisuuskokouksessa viime viikonloppuna ja keskustelleensa puhelimitse myös ulkoministeri Rex Tillersonin kanssa.

Ukrainassa on pelätty maan kansainvälisen aseman huonontumista Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin oletettujen lämpimien suhteiden vuoksi. Myös Trumpin Krimin niemimaata koskevat lausunnot ovat herättäneet huolta Ukrainassa, kun Trump ei ole tuntunut olevan riittävän hyvin perillä Krimin tilanteesta.

– Olen tällä hetkellä iloinen siitä, miten olemme rakentaneet siltoja Washingtonin suuntaan ja miten dialogimme toimii Yhdysvaltain hallinnon kanssa, Poroshenko sanoi Kiovassa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Kiina syyttää Hongkongin demokratialiikettä vallankumouksen lietsonnasta

Ranskan kansallispäivän sotilasparaatista luovuttiin koronan takia – Presidentti Macron linjaa loppukauden suunnitelmiaan

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.