FBI ei halua Trumpin julkaisevan salaista muistiota: presidentillä viikonloppuun asti aikaa päättää

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI ja Valkoinen talo ovat sanasodassa kiistanalaisesta muistiosta, kertoo BBC. FBI on varoittanut julkaisemasta salaista muistiota, jonka oletetaan nostavan esiin epäilyjä siitä, että FBI olisi väärinkäyttänyt valtuuksiaan presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan seurannassa.

FBI:n mukaan muistiosta on jätetty pois materiaalia, joka vaikuttaa oleellisesti sen tarkkuuteen.

Kongressin muistion on odotettu tulevan julki jo torstaina. Valkoisen talon kansliapäällikkö John F. Kelly sanoi, että muistio julkaistaan "melko nopeasti".

Demokraattipuolue pelkää, että muistio on yritys estää tai vaarantaa meneillään olevaa Venäjä-tutkintaa.

Presidentti Donald Trumpin kuultiin sanovan eräälle republikaanien kongressiedustajalle, että hän puoltaa muistion julkaisemista "sataprosenttisesti".

Aiemmin tällä viikolla myös apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein varoitti kansliapäällikkö Kellyä muistion julki tuomisen vaaroista. Washington Postin lähteiden mukaan Rosenstein on myös pyytänyt presidentti Trumpia harkitsemaan julkaisemista uudelleen.

 

Todisteita FBI:n puolueellisuudesta?

 

Kansliapäällikkö Kellyn mukaan Trump haluaa muistiosta "kaiken julki, jotta amerikkalaiset voivat itse tehdä johtopäätökset".

Valkoisen talon edustajien mukaan muistio todistaa, että presidentti on ollut oikeassa syyttäessään, että FBI on kohdellut häntä epäoikeudenmukaisesti.

Muistion aineiston kokosivat kongressin edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtajan Devin Nunesin alaiset. Tekstin kirjoitti Nunes, joka on presidentti Trumpin tapaan republikaanipuolueen jäsen.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea äänesti muistion julki tuomisen puolesta. NBC:n aiemmin haastattelemien oikeustieteen asiantuntijoiden mukaan muistion julkaiseminen saattaisi paljastaa arkaluontoisia salaisuuksia.

BBC:n mukaan presidentti Trumpilla on viikonloppuun asti aikaa päättää, tuleeko muistio kaikkien nähtäville vai ei.