Filippiinien viikonlopun hirmumyrsky surmasi lähes 70 ihmistä – määrän pelätään kasvavan

Filippiineille lauantaina iskeneessä hirmumyrskyssä on kuollut ainakin 68 ihmistä, ja kuolonuhrien määrä saattaa vielä kasvaa, kertoiva viranomaiset maanantaina. Ainakin 17 ihmistä on yhä kateissa. Uhreista suurin osa kuoli Bicolin vuoristoalueella ja osa Samarin saarella maanvyöryissä ja hukkumisissa.

Kuolonuhrien määrää on viranomaisen mukaan kasvattanut se, ettei Usman-niminen myrsky ollut tarpeeksi voimakas noustakseen taifuuniluokkaan eivätkä ihmiset siten olleet varautuneet sen aiheuttamiin tuhoihin.

– Ihmiset olivat itsevarmoja joululomillaan eikä trooppisesta syklonista annettu varoitusta. Pelkään uhrien määrän vielä kasvavan, sillä on paljon alueita, joita emme ole ehtineet käymään läpi, kertoi Bicolin alueen siviilipuolustuksesta vastaava johtaja Claudio Yucot uutistoimisto AFP:lle.

Usman toi mukanaan rankkasateita, jotka johtivat tulviin ja maanvyöryihin. Arviolta yli 40 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa myrskytuhojen vuoksi.

Useat luonnonkatastrofit ovat koetelleet Kaakkois-Aasian saaristovaltioita viime aikoina. Samana päivänä hirmumyrskyn kanssa Filippiinejä ravisteli myös 7,0 magnitudin maanjäristys, joka iski maan eteläosaan Mindanaon saarelle.

Viikkoa aiemmin Indonesiaan iski tsunami, joka on surmannut yli 400 ihmistä. Syyskuussa yli 2 000 ihmistä kuoli ja tuhansia katosi Indonesian Palussa Sulawesin saarella maanjäristyksessä ja tsunamissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.