G7-maat tapaavat tullien kiristämissä tunnelmissa

Yleensä johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksia häiritsevät globalisaatiota vastustavat mielenosoitukset. Perjantaina alkavaa Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin ja Yhdysvaltojen välistä tapaamista värittää tällä kertaa lähinnä yhden liittolaisen muuttunut käytös.

Paikalle saapuu Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, jonka teräs- ja alumiinitullit osuvat lujaa myös eurooppalaisiin kauppakumppaneihin ja joka on usein uhannut vapaakauppasopimuksista irtautumisella.

Trump tviittasi keskiviikkona, että aikoo taistella kokouksessa maansa puolesta kauppa-asioissa. Tällä hetkellä Yhdysvalloilla on hänen mielestään huonoimmat kauppasopimukset, joita on koskaan tehty.

Trumpin kanta saa kokouskumppaneilta niin tiukkaa vastustusta, että kokousta on kutsuttu myös G6+1-kokoukseksi. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau ovatkin etukäteen todenneet, ettei kuusikko epäröi tehdä keskinäisiä sopimuksia ilman Trumpin mukanaoloa.

 

Ei kompromissia vain sovun vuoksi

 

Macron sanoi toimittajille torstaina, että Yhdysvaltojen presidentti tuskin on täysin yhtä mieltä muiden kokousmaiden kanssa kansainvälisen kaupan lisäksi esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa. Trudeau vieressään hän vakuutti, että eurooppalaiset ja japanilaiset eivät anna periksi kaikessa vain saadakseen Trumpin allekirjoituksen.

– Yhteinen tavoitteemme on löytää teksti, jonka kaikki voivat allekirjoittaa. Halu saada yhteinen G7-julistus ei kuitenkaan ole tärkeämpi kuin tarve huomioida sen sisältö, Macron selitti.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, ettei kompromissijulistukseen ole syytä pyrkiä vain muodon vuoksi.

Kaksipäiväinen G7-kokous alkaa perjantaina La Malbaiessa Kanadassa. G7:n ohella Trump valmistautuu myös ensi viikon tapaamiseensa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. On mahdollista, että pohjoiskorealaisten vastaanotto Singaporessa on lämpimämpi kuin vastaanotto Kanadan kokouksessa.