Gizan Suuresta pyramidista on tehty erikoinen löytö

Monikansallisen ScanPyramids-projektin tutkijat ovat löytäneet Gizan Suuresta pyramidista eli Kheopsin pyramidista ennestään tuntemattoman tyhjän tilan. Löytö tehtiin itse asiassa jo viime vuonna, mutta nyt tutkijat ovat pystyneet vahvistamaan sen.

Vielä ei ole tietoa, onko tila yksittäinen kammio vai koostuuko se useammasta osasta. Tyhjä tila on joka tapauksessa umpinainen, noin 30 metriä pitkä ja joitakin metrejä korkea alue niin sanotun Suuren gallerian yläpuolella. Tilan käyttötarkoituksesta ei toistaiseksi ole käsitystä.

– Se saattaa koostua yhdestä tai useammasta rakennelmasta... ehkä se voisi olla toinen Suuri galleria. Se voi olla kammio, se voi olla monta asiaa, ScanPyramids projektin perustajajäsen Mehdi Tayoubi pyöritteli mahdollisuuksia Phys.org sivustolla.

Tutkijat tekivät löydön mittaamalla myoni-alkeishiukkasten kulkua pyramidin läpi. Kun myonit kulkevat rakennelmien läpi, ne pystyvät paljastamaan tyhjiä kohtia kiinteässä aineessa.

Bristolin yliopiston egyptologi Aidan Dodson painottaa, että kyseessä tuskin on aarre- tai hautakammio.

– Pyramidin hautakammiot ja sarkofagit on jo löydetty, joten uusi alue on todennäköisesti pidetty tyhjänä Suuren gallerian yläpuolella, jotta se vähentäisi kivien kattoon kohdistamaa painetta, Dodson pohtii.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

BBC: Valkovenäläisen öljynjalostamon työntekijät liittyivät lakkoon, 18 työntekijää pidätetty

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta

Ranska lisäsi sotilasvoimaansa Välimerellä Kreikan ja Turkin kiistelyn takia

Tutkimus: Koronaa on yritetty hoitaa esimerkiksi metanolilla ja kamelin virtsalla – yli 800 ihmistä kuollut ja tuhansia joutunut hoitoon alkuvuonna väärän tiedon takia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.