Häikäilemättömät huumejengit terrorisoivat Cadizia Etelä-Espanjassa

Iso kumivene ajaa rantaan, ja mustiin pukeutuneet matkustajat ojentavat hasiskääröt rannalla odottaville apureille. Kaikki tapahtuu kirkkaassa päivänvalossa, mutta kun sivullisten hälyttämät poliisit saapuvat paikalle, sekä salakuljettajat että heidän apurinsa ovat jo poissa.

Sama tapahtumaketju toistuu pian jossain päin Espanjan eteläistä Cadizin maakuntaa. Cadizin rannoista ja satamista on tullut salakuljettajien tärkeimpiä reittejä Espanjaan ja edelleen muualle Eurooppaan. Niiden kautta kulkevat niin Marokon kannabiksen kuin Etelä-Amerikan kokaiininkin kuljetusreitit.

– Huumeiden salakuljettajat ovat myös yhä väkivaltaisempia. Hyökkäyksiä poliisia vastaan tapahtuu enemmän ja enemmän, kertoo AUGC-poliisiliiton paikallinen edustaja Juan Encinas.

 

Iskivät sairaalaan

 

Gibraltarin rajalla La Linea de la Concepcionin kaupungissa huumekauppa rehottaa avoimesti, ja poliisit ovat jo pitkään vaatineet lisää resursseja sen torjumiseen.

Helmikuussa jengiläiset tekivät rynnäkön kaupungin sairaalaan, missä hoidettiin poliisin takaa-ajossa loukkaantunutta huumekauppiasta. Poliisivartiosta huolimatta jengiläisten onnistui viedä epäilty mukanaan.

Kesäkuun puolivälissä pomonsa pidätyksestä suuttuneet jengiläiset virittivät poliisille ansan huonomaineisessa San Bernardon kaupunginosassa. Poliisi sai hälytyksen alueelle aamuyöllä, ja kun he saapuivat paikalle, jengiläiset alkoivat heitellä heitä kivillä ja polttopulloilla.

Kukaan ei loukkaantunut vakavasti, mutta paikallisen poliisin mukaan on vain ajan kysymys, milloin jotain pahempaa tapahtuu. Huhtikuussa huumekauppa vaati jo välillisen kuolonuhrin. Yhdeksänvuotias poika kuoli, kun salakuljettajien vene törmäsi perheen alukseen.

 

"Helppoa" rahaa

 

Poliisin mukaan huumejengien on helppo löytää apureita Cadizissa, koska maakunnan työttömyysaste on Espanjan korkeimpia.

– Esimerkiksi teini, joka esittää kalastavansa rannassa, mutta tekee (rikollisille) hälytyksen, kun poliisin helikopteri tai partiovene lähtee matkaan, voi tienata 1 500 euroa, sanoo AUGC:n tiedottaja Juan Fernandez.

Ne apurit, jotka purkavat huumeet veneistä ja kuljettavat ne eteenpäin, tienaavat moninkertaisesti enemmän. Kun toimeentulo on muuten tiukassa, monet pitävät toimintaa vähemmän rikollisuutena ja enemmän elämäntapana, Fernandez kuvailee.

Espanjan hallitus on määrännyt Cadiziin lisää poliiseja. Sisäministeriön mukaan Gibraltarinsalmesta takavarikoitiinkin tämän vuoden tammi-huhtikuussa yhtä paljon kokaiinia kuin koko viime vuonna yhteensä.

Poliisin mukaan lisäapua tarvitaan edelleen: arvioidaan, että vain noin viidennes Espanjaan salakuljetetuista huumeista jää viranomaisten haaviin.