HS ja IS: Savolainen jättivasara jyskii talouspakotteiden alueella Krimillä

Ukrainalaiset aktivistit ovat löytäneet Krimiltä pakotteiden alaiselta Kertšininsalmen siltatyömaalta kuopiolaisen Junttanin valmistaman hydraulivasaran, kertoo Helsingin Sanomat.

Aktivistien mukaan laite on uusi, vain pari vuotta sitten valmistettu.

– Emme tiedä vielä, milloin tämä kone on toimitettu, ennen vai jälkeen pakotteiden määräämisen. Emmekä tiedä, onko tähän Krimin laittomalla rakennustyömaalla käytettyyn koneeseen tehty huoltotoimia, henkilökunnan koulutusta tai varaosien toimitusta, Ilta-Sanomat kertoo aktivistien ilmoittavan Aporstrophe.ua-sivuston mukaan.

Ilta-Sanomien mukaan aktivistit ovat pyytäneet Junttanilta vastausta kysymykseen, mitä yritys on tehnyt estääkseen sen, että heidän koneensa ei päätyisi laittomalle rakennustyömaalle, mutta ei ole saanut vastausta.

Venäjä valtasi Krimin vuonna 2014, jonka jälkeen Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat asettaneet talouspakotteita venäläisille yrityksille, poliitikoille ja liikemiehille.

Junttanin toimitusjohtaja Pasi Poranen kertoo Helsingin Sanomien nettisivuilla nähneensä aktivistien lähettämän videon Krimillä olevasta hydraulivasarasta. Hänen mukaansa alueella oleva vasara on vanhempi, mitä aktivistit ovat arvioineet.

– Hydraulivasaroita, jollainen videolla näkyy, on myyty vuosina 2009–2012 Australiaan. Meillä ei ole tähän osaa eikä arpaa, Poranen sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että urakoija on myynyt kalustoaan pois urakan jälkeen ja että trokari on ostanut vasaran 2015–2016.

Oikaisu: Junttan on kuopiolainen yritys, ei vieremäläinen.