Hallintoa vastustavat hongkongilaiset marssivat kaatosateessa – toisaalla raikasi Kiinan kansallislaulu

Hongkongissa hallintoa vastustavat mielenosoittajat aloittivat uuden viikonlopun tuoreilla mielenilmauksilla kaatosateen keskellä. Kesän aikana tiuhaan kaduilla marssinut mielenosoitusliike on joutunut kritiikin kohteeksi aikaisemmin Hongkongin lentokentällä tapahtuneen mielenilmauksen vuoksi.

Mielenilmaukset ovat sysänneet kansainvälisen kaupan keskittymän kriisiin, ja Manner-Kiinan seuraavaa siirtoa odotetaan huolestuneena.

Lauantaille ja sunnuntaille on suunnitelmissa kaksi mielenosoitusta. Liike yrittää viikonloppuna osoittaa, että heillä on laaja tuki, vaikka joidenkin mielenosoittajien entistä väkivaltaisemmat taktiikat ovat synnyttäneet soraääniä viime aikoina.

Tiistaina mielenosoittajat estivät Hongkongin kansainvälisellä lentokentällä matkustajia nousemasta koneisiinsa ja myöhemmin hyökkäsivät kahden miehen kimppuun, joiden he uskoivat olevan Kiinan vakoojia.

Mielenosoittajat kertoivat aiemmin viikolla väkivaltaisuuksien lisääntyneen lentokentällä sen jälkeen, kun mielenosoittajien joukossa kerrottiin olevan peitetehtävissä olevia poliiseja.

Tuhannet opettajat osoittivat tukensa

Manner-Kiina on tuominnut rauhattomuudet viime aikoina entistä kovasanaisemmin, ja kiinalaisia joukkoja on ollut kerääntyneenä Hongkongin rajan lähelle Shenzhenin kaupunkiin.

Osa onkin pelännyt Manner-Kiinan mahdollista aseellista puuttumista alueen tapahtumiin. Viime kuun lopulla julkaistussa propagandavideossa Kiinan armeija vyörytti muun muassa tankkeja Hongkongin kaduille mielenosoituksia taltuttamaan.

Tänään mielenilmaukset alkoivat tuhansien opettajien marssiessa kaatosateessa tukien laajalti nuorisojohtoisia protesteja.

Iltapäivällä mielenosoittajaryhmiä alkoi kerääntyä myös marsseille Hung Homin ja To Kwa Wanin alueille. Nämä sataman läheisyydessä olevat kaupunginosat ovat Manner-Kiinasta tulevien turistien suosimia.

–  Hallitus ei ole vielä vastannut yhteenkään vaatimukseen ja on lisännyt kansan äänien tukahduttamiseen käyttämiään pyrkimyksiä poliisin kautta, kertoi uutistoimisto AFP:lle 25-vuotias mielenosoittaja, joka kertoi nimekseen Mars.

–  Jos emme tule esiin, meidän tulevaisuutemme ja seuraava sukupolvemme kohtaa entistä enemmän tukahduttamista, hän lisäsi.

"Nähdään huomenna Victoria Parkissa"

Viikonlopun suurimman mielenosoituksen on määrä tapahtua sunnuntaina Hongkongin pääsaarella. Mielenilmausta on kuvailtu järkeväksi ja väkivallattomaksi protestiksi.

Sunnuntain mielenilmauksen järjestää Civil Human Rights Front -järjestö, joka karttaa yhteenottoja poliisin kanssa ja oli ajava voima kesäkuun ja heinäkuun ennätyksiä rikkoneiden mielenosoituksien taustalla. Järjestön masinoimiin mielenosoituksiin osallistui satoja tuhansia ihmisiä.

Poliisi kielsi alun perin lauantain mielenosoituksen, mutta antoi periksi, kun marssin reittiä muutettiin.

Nathan Roadilla on marssinut tänään satoja mielenosoittajia, jotka ovat liikkuneet Mong Kokin suuntaan.

–  Nähdään huomenna Victoria Parkissa, mielenosoittajat ovat huudelleet viitaten sunnuntaiseen suureen mielenilmaukseen, kertoo hongkongilainen South China Morning Post.

Sunnuntain mielenosoituksissa protestoijilla on lupa kokoontua puistossa, mutta heitä on kielletty marssimasta kaduilla.

Lehden mukaan noin 60 mielenosoittajan ryhmä on ollut tänään vastakkain mellakkapoliisin kanssa Mong Kokin poliisiasemalla. Protestoijat ovat uhitelleet poliisille ja tiedustelleet kovaan ääneen, missä viranomaisten kyynelkaasut viipyvät.

Kiinan liput liehuivat puistossa

Esimerkkinä Hongkongin jakautuneisuudesta kertoo tänään järjestetty vastamielenosoitus. Lauantaina tuhannet hallintoa puolustavat ihmiset kokoontuivat puistoon vastustamaan mielenosoittajien toimia ja antamaan tukensa poliisille.

South China Morning Postin mukaan puistomielenosoitukseen osallistuneet ovat laulaneet tänään Kiinan kansallislaulua ja heiluttaneet Kiinan lippuja.

Mielenosoitukset alkoivat Hongkongissa suunnitteilla olleen lakiehdotuksen vastustamisesta. Kaavailtu laki olisi mahdollistanut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Mielenosoittajien kovan painostuksen vuoksi lakiehdotus hyllytettiin, mutta mielenosoitukset jatkuvat edelleen.

Viime viikkoina mielenilmauksissa on vaadittu hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista. Lain hyllyttämisen lisäksi paikallishallinto ei kuitenkaan ole antanut mitään merkkejä siitä, että heillä olisi aikomusta vastata protestoijien vaatimuksiin.

Yli 700 ihmistä on pidätetty ja mielenosoitukset ovat jatkuneet jo 11 viikkoa, mutta mielenosoitusinto ei ole laantunut erityishallintoalueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.