Hallituksenvastaisten mielenosoitusten määrä jatkua Budapestissa – paikalle toivotaan kymmeniätuhansia protestoijia

Unkarin Budapestissa on tänään määrä järjestää uusia mielenosoituksia pääministeri Viktor Orbanin hallitusta vastaan.

Mielenosoitukset alkoivat joulukuussa hyväksytystä laista, jonka mukaan työnantajat voivat vaatia työntekijöitään tekemään jopa 400 tuntia ylitöitä vuodessa ja lykätä palkanmaksua kolmekin vuotta. Protestit laajenivat pian pääministeri Orbanin hallinnon vastaisiksi. Orbanin hallinnon on syytetty heikentäneen Unkarin demokratiatilannetta jo pitkään.

Oppositio on vaatinut myös hylättäväksi toista uudistusta, joka mahdollistaisi sen, että oikeusministeri voisi nimittää tuomareita itse. Uudistuksen on pelätty uhkaavan tuomarien riippumattomuutta.

Oppositio lupaa alkaneesta vuode sta "vastustuksen vuotta"

Oppositiopuolueet, ammattiyhdistykset ja kansalaisryhmät toivovat, että Budapestin tämän päiväin protestit houkuttelisivat kymmeniätuhansia mielenosoittajia.

–  Me lupaamme tehdä vuodesta 2019 vastustuksen vuoden niin parlamentin sisällä kuin ulkopuolella. Teemme sen yhtenäisesti ja yhteistyössä kaikkien oppositiopuolueiden kanssa, ryhmä poliitikkoja julisti parlamentin edessä torstaina.

Vastustajat ovat kutsuneet ylitöitä koskevaa uudistusta "orjalaiksi". Maan hallituksen mukaan lakia tarvitaan työvoimapulan taittamiseksi. Unkarin presidentti Janos Ader allekirjoitti kiistanalaisen lain juuri ennen joulua huolimatta jo silloin useita päiviä kestäneistä protesteista.

Joulukuun puolen välin tienoilla alkaneissa mielenosoituksissa poliisi käytti paikoin kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Orbanin oikeistolainen Fidesz-puolue voitti viime vuoden huhtikuun vaalit saamalla lähes puolet annetuista äänistä. Menestys toi puolueelle kaksi kolmannesta parlamentin paikoista, joten se sai yksinään täydet lainsäädäntöoikeudet.

Lähteenä käytetty myös: BBC

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.