Harvey rantautui uudestaan – New Orleans välttyi täpärästi

Yhdysvaltojen eteläisiä osavaltioita viime päivät murjonut Harvey-myrsky palasi mantereen puolelle varhain keskiviikkona paikallista aikaa. Trooppiseksi myrskyksi laantunut Harvey rantautui Louisianan lounaisosiin lähelle Texasin rajaa.

Lähes täsmälleen 12 vuotta sitten Katrina-myrskystä kärsinyt New Orleans näytti välttyvän uudelta katastrofilta.

Rankat sateet jatkuivat silti myös Texasin puolella, jossa aiemmat sademääräennätykset rikkoutuivat. Cedar Bayoussa lähellä Corpus Christin kaupunkia oli lauantaista alkaen satanut 132 senttiä vettä, mikä on enemmän kuin minkään aiemman yksittäisen myrskyn aikana. Houstonin miljoonakaupungissakin sademäärä ylitti 70 senttiä.

Laajat tulvat ovat haitanneet myrskyuhrien auttamista. Arviolta jopa kolmannes Harrisin piirikunnasta, johon Houstonkin kuuluu, oli veden alla.

Tulvien vuoksi myös myrskytuhojen arvioiminen oli yhä vaikeaa. Viranomaiset epäilivät noin 30 ihmisen kuolleen myrskyjen ja tulvien vuoksi ja pelkäsivät luvun vielä kasvavan, kun ruumiita alkaa paljastua vesimassojen vetäytyessä. Virallisesti varmistettuja kuolonuhreja oli keskiviikkona silti vain muutama.

– Meillä ei ole aavistustakaan, kuinka monta ihmistä on tuolla veden alla, kertoi Westgreenissä Houstonin esikaupunkialueella vapaaehtoisiin pelastustöihin osallistunut Debbie Anders Houston Chronicle -lehdelle.

Satoja ihmisiä oli kateissa, mutta suuri osa heistä oli luultavasti vain puhelin- ja verkkoyhteyksien tavoittamattomissa. Texasissa kaikkiaan noin 30 000 ihmistä oli hakenut turvaa evakuointikeskuksista, kirkoista ja muista väliaikaissuojista, katastrofivirasto Fema kertoi.

Maltillisimpienkin arvioiden mukaan myrskyn aiheuttamat aineelliset vauriot nousevat lähelle 50:tä miljardia euroa. Viranomaisten mukaan pelkästään Texasissa jopa puoli miljoonaa ihmistä saattaa tarvita taloudellista apua vahinkojen vuoksi. Vain harvoilla yhdysvaltalaisilla on vakuutus, joka korvaa tulvavahinkoja.

Houstoniin ulkonaliikkumiskielto ryöstelyn vuoksi

Houstonin pormestari Sylvester Turner määräsi kaupunkiin ulkonaliikkumiskiellon helpottaakseen tulvauhrien etsimistä ja ehkäistäkseen ryöstelyä.

Texasissa tulvia hyödyntäviä rikollisia uhattiin myös tavallista kovemmilla rangaistuksilla. Texasin lain mukaan rangaistukset ovat kovempia, jos rikokset tehdään katastrofialueella. Esimerkiksi murtautumisesta toisen kotiin voi pahimmillaan joutua kiven sisään loppuelämäksi.

Ryöstelijöiden lisäksi pelkoa aiheutti Arkema-yhtiön kemikaalitehtaan palouhka tulvien vuoksi. Asukkaat evakuoitiin noin 2,5 kilometrin säteeltä Harrisin piirikunnassa peroksiditehtaan ympäriltä. Akuuttia vaaraa palosta tai räjähdyksestä ei tehtaan omistajien mukaan ollut.

Louisianan puolella sademäärät olivat keskiviikkona jääneet vielä melko maltillisiksi Texasiin verrattuna. Pahimmillaan osavaltiossa oli satanut vajaat puoli metriä. Ennusteiden mukaan vettä oli tulossa lisää vielä pahimmillaan noin 25 senttiä.

Sateiden ennustettiin hiipuvan torstaina, jolloin tuhojen mittakaava vihdoin alkaa paljastua.

Muut lähteet: CNN, Guardian. New York Times

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Texasia liottava Harvey rikkoi taas sade-ennätyksen – tulvahuippu arvioiden mukaan vielä saavuttamatta

Tuhannet ahdingossa Harvey-hurrikaanin jäljiltä – ainakin kuusi kuollut Texasin tulvissa