Helle sulattaa Kebnekaisen jäätä - Ruotsin korkein huippu ei enää ole korkein

Ruotsin korkein huippu Kebnekaisella on sulanut ennätyskuumuuden takia niin paljon, ettei se enää ole korkein huippu, kertovat tutkijat.

– En ole koskaan nähnyt näin paljon sulanutta lunta eteläisellä huipulla kuin tänä kesänä, sanoo professori Gunhild Ninis Rosqvist Tukholman yliopistosta.

Pohjois-Ruotsissa sijaitsevalla Kebnekaise-tunturilla on kaksi huippua, joista eteläinen on jäätikön peitossa. Rosqvistin mukaan eteläisestä huipusta suli neljä metriä heinäkuun aikana.

Rosqvist toimii myös läheisen Tarfalan tutkimusaseman johtajana. Hän on mitannut jäätikköhuipun korkeutta useiden vuosien ajan osana ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta.

 Viimeksi tehdyssä mittauksessa eteläinen huippu oli 2 097 metriä, korkeuseroa pohjoiseen enää vain 20 senttiä. Rosqvistin arvio on, että elokuun 1. päivästä lähtien pohjoinen huippu on korkeampi.

Vielä viime vuonna Kebnekaisen huippujen välinen ero oli kaksi metriä.

Eteläisen huipun korkeutta on mitattu vuodesta 1880. Tukholman yliopiston mukaan kahden viime vuosikymmenen aikana huipusta on sulanut vuosittain metrin verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvalloissa ylittyi 5 miljoonan vahvistetun koronatartunnan rajapyykki, Uusi-Seelanti sinnitellyt jo sata päivää ilman tartuntoja

Suomalaistutkijat: Lupaus uusista vaaleista ei pura Beirutin jännitteitä, tarvetta myös kansainväliselle painostukselle – "Ilmapiiri on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa"

Öljyntorjunta Mauritiuksella ei ota onnistuakseen – oppositio vaatii jo ministereiden eroa vitkuttelun vuoksi

Libanonin pääministeri lupailee parlamenttivaalien aikaistamista – mielenosoitukset kiihtyneet tiistain räjähdyksen jälkeen

Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista

Mediat: Satoja loukkaantunut Beirutin mielenosoituksissa, liikkeellä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä

WSJ: Twitter liittyi Tiktok-kilpaan, alustavat keskustelut yhdistymisestä käynnissä – Microsoft edelleen kärkikosija

Valko-Venäjän äänestyspaikoilla näkyy valkoisia rannenauhoja ja kasvomaskeja – tulos on silti todennäköisesti jo ennalta selvä

Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100  000 koronakuolemaa

Trump sorvaa korona-apua omilla asetuksillaan – poliitikot eivät ole päässeet sopuun tukien jatkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.