Helle sulattaa Kebnekaisen jäätä - Ruotsin korkein huippu ei enää ole korkein

Ruotsin korkein huippu Kebnekaisella on sulanut ennätyskuumuuden takia niin paljon, ettei se enää ole korkein huippu, kertovat tutkijat.

– En ole koskaan nähnyt näin paljon sulanutta lunta eteläisellä huipulla kuin tänä kesänä, sanoo professori Gunhild Ninis Rosqvist Tukholman yliopistosta.

Pohjois-Ruotsissa sijaitsevalla Kebnekaise-tunturilla on kaksi huippua, joista eteläinen on jäätikön peitossa. Rosqvistin mukaan eteläisestä huipusta suli neljä metriä heinäkuun aikana.

Rosqvist toimii myös läheisen Tarfalan tutkimusaseman johtajana. Hän on mitannut jäätikköhuipun korkeutta useiden vuosien ajan osana ilmastonmuutokseen liittyvää tutkimusta.

 Viimeksi tehdyssä mittauksessa eteläinen huippu oli 2 097 metriä, korkeuseroa pohjoiseen enää vain 20 senttiä. Rosqvistin arvio on, että elokuun 1. päivästä lähtien pohjoinen huippu on korkeampi.

Vielä viime vuonna Kebnekaisen huippujen välinen ero oli kaksi metriä.

Eteläisen huipun korkeutta on mitattu vuodesta 1880. Tukholman yliopiston mukaan kahden viime vuosikymmenen aikana huipusta on sulanut vuosittain metrin verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.