Helsinki on tänään maailmalla mediahuomion keskipisteessä – Fox News kehui Helsinkiä kauniiksi, mutta kirjoitti Niinistön tittelin väärin

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Helsingissä oli useimpien maailman suurten medioiden ykkösuutisaiheena maanantaiaamuna.

Amerikkalainen uutiskanava Fox News ennakoi verkkosivuillaan Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen aiheita. Viideksi avainaiheeksi Fox News nosti Venäjän vaalivaikuttamisen, Krimin, pakotteet, Syyrian ja aserajoitussopimukset. Fox News nosti myös näkyvästi esille Trumpin tviitin, jossa hän kehui viime viikon Nato-huippukokousta menestykseksi.

Fox Newsin studiossa Kauppatorin laidalla kanavan uutistoimittaja muistutti, että ennen Putinia Trump tapaa presidentti Sauli Niinistön.

– Saattaa olla, että isäntämaakin haluaa saada jotakin irti tästä tapaamisesta, Lauren Blanchard sanoi.

Blanchard myös esitteli punaista lippalakkia, jossa luki "Make Helsinki Great Again." Hän kertoi nähneensä paljon samanlaisia lippiksiä Helsingin kaduilla.

Blanchard kertoi jututtaneensa monia paikallisia. Hänen mukaansa yleinen viesti tuntui olevan, että suomalaiset ovat iloisia tapaamisesta, mutta huolissaan kahdesta presidentistä.

Kun Trump saapui Mäntyniemeen tapaamaan Niinistöä, Fox Newsin juontaja totesi, että Helsinki on kaunis kaupunki.

– Olemme olleet täällä muutaman päivän. Sää on ollut upea, ja aurinko paistaa 22 tuntia päivässä. Kunpa niin olisikin kotona Amerikassa, Fox Newsin juontaja Ed Henry sanoi.

Foxille sattui lähetyksessään myös pieni moka. Ruudun alalaidan uutispalkissa viitattiin Suomen presidentti Niinistöön termillä "Finish President", kun oikea englanninkielinen adjektiivi olisi ollut "Finnish."

Surrealistinen tapaaminen 

CNN kuvaili etusivullaan huippukokousta kaikkien aikojen surrealistisimmaksi Venäjän ja Yhdysvaltain johtajien tapaamiseksi.

– He keskustelevat loistokkaissa neoklassisissa puitteissa Helsingin Presidentinlinnassa dramaattisessa huipennuksessa ulkomaanmatkalla, jonka aikana presidentti (Trump) on vähätellyt Yhdysvaltain liittolaisia, tullut kuningatar Elisabetin hurmaamaksi ja jatkanut Venäjä-tutkinnasta raivoamista, vain päiviä sen jälkeen kun Yhdysvaltain oikeusministeriö asetti 12 venäläistä sotilastiedustelijaa syytteisiin vaalivaikuttamisesta, CNN kuvaili.

CNN arvioi, että Trump nauttii tämänkaltaisista tapaamisista, joissa hän saa keskustella kahden kesken vahvojen johtajien kanssa. Putin-tapaamisessa Trumpilla ei ole samanlaisia rajoituksia kuin esimerkiksi kansainvälisten järjestöjen kanssa neuvotellessa.

Guardian: Suomi ei ole puolueeton 

BBC nosti etusivullaan esiin sen, että tapaamiseen kohdistuvat odotukset ovat varsin matalalla.

New York Times puolestaan arvioi, että Putinille jo pelkkä tapaaminen on voitto ja että hän on tyytyväinen, jos tapaaminen sujuu ilman suurempia riitoja. Lehti muistuttaa, että Putin on saanut Venäjän isännöimistä jalkapallon MM-kisoista paljon positiivista julkisuutta, kun taas Trump on viime päivät riidellyt liittolaistensa kanssa.

– Tämä tarjoaa symbolisen lopun lännen yrityksille eristää Venäjä Ukrainan vuoden 2014 tapahtumien ja Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin sekaantumisen takia, lehti kirjoitti.

The Guardian muistutti, että kansainvälisessä mediassa usein neutraaliksi luonnehdittu Suomi ei ole todellisuudessa enää puolueeton. Lehden mukaan Suomi on kylmän sodan päättymisen jälkeen asemoitunut vahvasti osaksi länttä, ja suomettumista muistellaan Suomessa nykyään synkkänä aikakautena.

Brittilehti teki kuvatekstissään pienen virheen, kun se kuvaili Yhdysvaltain ja Suomen presidenttiparien seisovan presidentinlinnan parvekkeella. Todellisuudessa presidentit tapasivat Niinistön virka-asunnolla Mäntyniemessä.

Ranskalaislehti Le Monden verkkosivulla Trumpin ja Putinin tapaaminen jäi pahasti jalkapallon maailmanmestaruuden juhlinnan varjoon. Lehti kuvasi presidenttien tapaamista "erittäin odotetuksi" ja muistutti, että Trump on pyrkinyt presidenttikaudellaan heikentämään toisen maailmansodan jälkeen luotuja kansainvälisiä instituutioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.