"Hengenvaarallinen, pimeä labyrintti" – näin sukeltajat kuvailevat Thaimaan pelastusoperaation luolamatkaa

Thaimaassa 11–16-vuotiaiden poikien pelastukseen käytetty reitti pois Tham Luangin luolasta on vaikea myös operaatioon värvätyille kokeneille sukeltajille. Uutistoimisto Reuters raportoi, että poikien pitää kahden sukeltajan saattamana mutkitella neljä  kilometriä täydessä pimeydessä, rämpiä paksun mudan läpi, kiivetä liukkaiden ja rosoisten kivien yli ja sukeltaa kapeissa käytävissä, joissa kulkevat vahvat ja kylmät virtaukset.

– Läpi kulkeminen on vaarallista kaikkein kokeneimmille sukeltajille. Se on melko pelottavaa, sanoi uutistoimiston haastattelema sukeltaja.

Erityisen haastavaksi on arvioitu poikien ensimmäiseksi kohtaamaa, vajaan kilometrin mittaista osiota. Siinä kulkeminen vaatii pitkää sukeltamista sekä mudan ja pirstaleiden läpi ryömimistä halkeamissa, jotka ovat hädin tuskin ihmisen levyisiä.

– Aukko on todella pieni, ja minun täytyy ottaa ilmasäiliöni pois selästä siitä läpi ryömiäkseni. Sen tehdessäni tunnen aukon reunat sekä selässäni että rinnassani, kuvaili nimettömänä pysyvä 25-vuotias thaimaalaissukeltaja ennen pelastusyrityksen alkua.

Operaatiossa on ollut yhteensä mukana 90 sukeltajaa, joista 50 on ulkomaalaisia. Pelastusjoukkue koostuu 13 ulkomaalaisesta ja viidestä Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sukeltajasta.

Tham Luangin luolastossa aiemmin kulkenut retkeilijä kuvaili luolastoa Reutersin mukaan labyrintiksi ja muita luolastoja huomattavasti vaikeammin suunnistettavaksi. Vakavana muistutuksena matkan vaarallisuudesta on ollut yhden thaimaalaissukeltajan kuolema viime perjantaina.

Vaikeakulkuinen luola yhdistettynä monien pelastettavien heikkoihin uimataitoihin ja laskeviin happitasoihin lisää pelastuksen riskejä: Pojat voivat mennä pikimustassa vedessä paniikkiin.

– Sisällä on hyvin pimeää, vaikka käytössä on valonheitin. Toimimme suurimman osan ajasta vaistojemme varassa, yksin hiljaisuudessa ja pimeydessä, kuvaili operaatiota varten takaisin kutsuttu Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen veteraani.

Luolapoikien pelastusta johtava kuvernööri: "Tämä on päivä, jota me kaikki odotimme"

Jalkapallojoukkue on ollut loukussa jo yli kaksi viikkoa – katso aikajanalta miten poikien ja pelastajien päivät etenivät

Pelastusjohto: Pojat saadaan Thaimaassa pois luolasta 2–3 päivässä

Uusimmat

Ulkomaat

CNN pyysi uutta oikeuskäsittelyä, Acosta taas vaarassa menettää kulkulupansa

Saksa laittaa rajat kiinni 18 saudille – syynä epäillyt linkit Khashoggin kuolemaan

Kaatuuko vaivalla neuvoteltu brexit-sopimus Britannian parlamentissa? Mahdotonta ennustaa, sanoo Sampo Terho

"Vuoden fuckgirl" -tittelin antaminen toi tuomion

Rappukäytävässä räjähti Tukholman keskustassa

Jemenissä huthikapinalliset lupaavat lopettaa ohjusiskut YK:n pyynnöstä

Korruptiosta syytetty Perun ex-presidentti hakee turvapaikkaa

Brysselin kone on pakattu tänään ministereillä

Trump ei halua kuunnella Khashoggin murhanauhaa, pidättäytyi arvostelemasta saudiprinssiä

Trump kehotti Kaliforniaa haravoimaan suomalaismalliin, Twitterissä otettiin haravoinnista ilo irti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.