Hirmumyrsky Debbie iskeytynyt Australian koillisrannikolle

Hirmumyrsky Debbie on saavuttanut Australian koillisrannikon, kertovat meteorologit. Myrsky iskeytyi Queenslandin osavaltion rannikolle alkuiltapäivästä paikallista aikaa eli varhain aamulla Suomen aikaa.

Rannikkoa ravistelevat voimakkaat sateet ja tuhoavalla voimalla puhaltavat tuulet. Debbie on neloskategorian myrsky viisiportaisella asteikolla.

Myrsky iski aiemmin rannikon edustalle turistien suosimille Whitsundayn saarille. Guardianin mukaan myrskyn riepottelemilta alueilta Whitsundayn saarilla on saatu ilmoituksia muun muassa katoista, jotka tuuli on lähestulkoon vienyt mennessään. Lisäksi noin 23  000 kodin arvioidaan olevan ilman sähköjä Mackayn alueella ja Whitsundayn saarilla.

Myrskyä pidetään pahimpana seudulla vuosiin. Säätieteilijät ovat verranneet sitä Yasiin, joka vuonna 2011 repi talojen perustuksia ja tuhosi satoja rakennuksia.

Guardianin mukaan viranomaiset ovat olleet huolissaan mahdollisista myrskytuhoista, sillä myrskyn etenemistahti on tähän mennessä ollut hidas. Voimakkaalla mutta hitaasti etenevällä myrskyllä on enemmän aikaa aiheuttaa tuhoa kulkureitillään.

Viranomaiset kehottaneet paikallisia pysymään sisätiloissa

Meteorologien mukaan myrskyn silmä laskeutui rannikolle Bowenin ja Airlie Beachin välillä. Myrskyn kerrotaan liikkuvan lounaaseen noin 12 kilometrin tuntivauhdilla. Myrskytuulet voivat puhaltaa voimakkaimmillaan 270 kilometriä tunnissa.

Viranomaiset ovat kehottaneet paikallisia pysymään sisätiloissa. Aiemmin Mackayn kaupungin alueella noin 25  000 ihmistä kehotettiin siirtymään pois alavilta alueita siltä varalta, että myrsky synnyttäisi 2,5 metriin kohoavan aallon.

Guardianin mukaan Pohjois-Queenslandissa lähes 400 koulua ja päiväkotia on suljettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tuhansia evakuoitu Australiassa jättimyrskyn tieltä – "Tulossa jättiläissykloni"