Japaniin on iskenyt hirviömäinen taifuuni

Japanissa ainakin kaksi ihmistä on kuollut Jebi-taifuunin reitillä, kertoo yleisradioyhtiö NHK. Sen mukaan yli sata ihmistä on loukkaantunut.

Japanin länsirannikkoa moukaroiva neljännesvuosisadan voimakkain Jebi-taifuuni on aiheuttanut paikoin merkittäviä vahinkoja erityisesti Osakassa, jossa kansainvälinen Kansain lentokenttä on osittain veden alla. Paikallismedian mukaan kiitoradat ja ainakin osa kentän kellaritiloista on veden vallassa. Japanin liikenneministeriön mukaan ei ole tiedossa, milloin kenttä jatkaa toimintaansa.

Lisäksi myrsky on paiskannut Osakanlahdella ankkurissa olleen polttoainetankkerin päin siltaa. Sanomalehti Japan Timesin mukaan tankkerin kyydissä oli törmäyshetkellä 11 ihmistä. Tiedettävästi kukaan ei loukkaantunut tapahtuneessa.

Lisäksi lehden mukaan taifuuni on rikkonut Kioton rautatieaseman lasikaton. Paikallisen poliisin mukaan joitain ihmisiä loukkaantui tapahtuneessa.

NHK:n kuvissa näkyy kuinka voimakkaat myrskytuulet pyörittävät kiivaasti 100 metriä korkeaa maailmanpyörää Osakassa. Taifuunin nostattamien tuulien nopeudeksi on mitattu 60 metriä sekunnissa.

Jebi on voimakkain taifuuni Japanissa 25 vuoteen.

Yli miljoonalle ihmiselle annettiin evakuointikehotus taifuunin tieltä. Pääministeri Shinzo Abe määräsi hallituksen tekemään kaikki vaadittavat toimet ihmisten suojelemiseksi.

Yli 700 lentoa on peruttu myrskyn vuoksi. Finavian nettisivujen mukaan ainakin yksi Finnairin lento Helsinki-Vantaalta Osakaan oli peruttu.

Paikallismedian mukaan yli miljoona kotitaloutta on ilman sähköä. Lisäksi julkisessa liikenteessä on ollut pahoja katkoksia, NHK kertoo.

Japanin ilmatieteen laitos on varoittanut mahdollisista maanvyörymistä, tulvista ja voimakkaista tuulista sekä salamoinnista ja tornadoista.

Jebin tuulet puhaltavat sellaisella nopeudella, että ne pystyvät hajottamaan perinteisiä puutaloja.