Hongkongin hallinto jäädytti vihatun luovutuslain valmistelun – Kiina taipui myötäilemään päätöstä

Hongkongin hallinto keskeyttää luovutuslain valmistelun. Lakia on vastustettu mielenosoituksilla, koska sen on pelätty mahdollistavan toisinajattelijoiden luovutuksen Manner-Kiinaan. Hongkongin aluejohtajan Carrie Lamin mukaan lain valmistelu jäädytetään toistaiseksi.

–  Hallitus on päättänyt jäädyttää lakivalmistelun ja aloittaa uudelleen kommunikoinnin yhteiskunnan kaikkien sektorien kanssa, tehdä lisää työtä ja kuunnella eri näkökulmia, Lam muotoili.

–  Tälle työlle ei ole aikarajaa. Lupaamme myös neuvotella ja konsultoida turvallisuusviranomaisia ennen kuin päätämme seuraavista toimista, hallintojohtaja jatkoi.

Lam vakuutti myös olevansa todella pahoillaan siitä, että "puutteet lainvalmistelussa" olivat saaneet kansalaiset kaduille kahden vuoden rauhallisemman kauden jälkeen.

Kiina on asettunut tukemaan Hongkongin päätöstä jäädyttää lakiesitys, jonka myötä itsehallintosaarella on puhjennut laajoja mielenosoituksia. Kiinan ulkoministeriön mukaan päätös viestii Hongkongin yrityksestä kuunnella laajemmin kansalaisia ja palauttaa rauha takaisin Hongkongin kaduille.

Aiemmin Kiina on vahvasti tukenut lakiesityksen läpivientiä.

Yksi mielenosoittaja kuoli lauantaina

Myöhään lauantaina paikallista aikaa yksi lakia vastustanut mielenosoittaja kuoli pudottuaan rakennuksen päältä. Asiasta kertoo sairaalaviranomainen uutistoimisto AFP:lle. Ennen putoamistaan tuntien ajan protestoinut mielenosoittaja oli pidellyt lakanaa, jossa muun muassa vaadittiin lain peruuttamista.

Hongkongiin on suunniteltu huomiseksi uusia mielenosoituksia lakiesitystä vastaan. Viime viikonloppuna sadattuhannet ihmiset lähtivät kadulle osoittamaan mieltään.

Viranomaisten mukaan uusi laki olisi ollut tarpeen, jotta Hongkongista ei tulisi turvapaikkaa lakia pakoileville rikollisille. Erityishallintoalueen viranomaisten mukaan lakiesitys oli laadittu niin, ettei sitä voida käyttää hyväksi toisinajattelijoiden karkottamiseen alueelta.

Järjestäjien mukaan viime viikonloppuna yli miljoona ihmistä protestoi lakia vastaan kaduilla. Keskiviikkona poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja patukoita yrittäessään hajottaa väkijoukkoja, joista valtaosa oli mustiin pukeutuneita nuoria ja opiskelijoita. Yhteenotot olivat kuitenkin niin rajuja, että keskiviikoksi suunniteltua parlamentin keskustelua lakiesityksestä oli pakko siirtää. Viranomaisten mukaan ainakin 22 ihmistä loukkaantui mielenilmauksissa.

Perjantaina jopa osa kiinamielisistä parlamentaarikoista kehotti Lamia ottamaan aikalisän.

–  Pitäisikö meidän rauhoittaa kansalaisia? Minusta se, että lakiesitystä viivästytetään, ei ole paha asia. Nyt hallituksella olisi itsetutkiskelun paikka, sanoi Ann Chiang.

Kovan linjan kannattajiakin löytyi.

–  Jos hallitus antaa periksi väkivallalle ja ulkoiselle painostukselle, se tekee pitkällä tähtäimellä Hongkongista sellaisen, ettei sitä voi hallita. perusteli Regina Ip.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.