Hongkongin mielenilmaukset jatkuvat, vaikka vihattu luovutuslaki jäädytettiin

Hongkongin mielenosoitukset jatkuvat huomenna, vaikka kiistellyn luovutuslain valmistelu parlamentissa keskeytettiin tänään. Protestien johtajien mukaan vain lakiesityksen täydellinen hylkääminen lopettaa mielenilmaukset.

Viime viikonloppuna sadattuhannet ihmiset lähtivät kadulle osoittamaan mieltään. Keskiviikkona mielenosoitukset päättyivät poliisin ja protestoijien väkivaltaisiin yhteenottoihin, joissa loukkaantui yli 20 ihmistä.

Manner-Kiinan ilmoitti tukevansa lakiesityksen jäädyttämistä.

Lakia on vastustettu mielenosoituksilla, koska sen on pelätty mahdollistavan toisinajattelijoiden luovutuksen Manner-Kiinaan.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lamin mukaan lain valmistelu jäädytetään toistaiseksi.

–  Hallitus on päättänyt jäädyttää lakivalmistelun ja aloittaa uudelleen kommunikoinnin yhteiskunnan kaikkien sektorien kanssa, tehdä lisää työtä ja kuunnella eri näkökulmia, Lam muotoili.

–  Tälle työlle ei ole aikarajaa. Lupaamme myös neuvotella ja konsultoida turvallisuusviranomaisia ennen kuin päätämme seuraavista toimista, hallintojohtaja jatkoi.

Lam vakuutti myös olevansa todella pahoillaan siitä, että "puutteet lainvalmistelussa" olivat saaneet kansalaiset kaduille kahden vuoden rauhallisemman kauden jälkeen.

Aikalisällä laajaa tukea

Viranomaisten mukaan uusi laki olisi ollut tarpeen, jotta Hongkongista ei tulisi turvapaikkaa lakia pakoileville rikollisille. Erityishallintoalueen viranomaisten mukaan lakiesitys oli laadittu niin, ettei sitä voida käyttää hyväksi toisinajattelijoiden karkottamiseen alueelta.

Järjestäjien mukaan viime viikonloppuna yli miljoona ihmistä protestoi laki vastaan kaduilla. Keskiviikkona poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja patukoita yrittäessään hajottaa väkijoukkoja, joista valtaosa oli mustiin pukeutuneita nuoria ja opiskelijoita. Yhteenotot olivat kuitenkin niin rajuja, että keskiviikoksi suunniteltua parlamentin keskustelua lakiesityksestä oli pakko siirtää. Viranomaisten mukaan ainakin 22 ihmistä loukkaantui mielenilmauksissa.

Perjantaina jopa osa kiinamielisistä parlamentaarikoista kehotti Lamia ottamaan aikalisän.

– Pitäisikö meidän rauhoittaa kansalaisia? Minusta se, että lakiesitystä viivästytetään, ei ole paha asia. Nyt hallituksella olisi itsetutkiskelun paikka, sanoi Ann Chiang.

Kovan linjan kannattajiakin löytyi.

–  Jos hallitus antaa periksi väkivallalle ja ulkoiselle painostukselle, se tekee pitkällä tähtäimellä Hongkongista sellaisen, ettei sitä voi hallita. perusteli Regina Ip.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.