Hongkongissa kymmeniä mielenosoittajia loukkaantui naamioituneen miesjoukon hyökkäyksessä

Hongkongissa naamioituneen miesjoukon öinen hyökkäys hallintoa vastustavien mielenosoittajien kimppuun on herättänyt kritiikkiä ja vihaa.

Yuen Longin rautatieasemalla tapahtuneessa hyökkäyksessä loukkaantui 45 ihmistä. Yksi heistä on maanantain tietojen mukaan kriittisessä tilassa ja viisi muuta loukkaantui vakavasti. Mielenosoittajat olivat palaamassa sunnuntaisesta hallintoa vastustavasta protestista.

Facebookissa striimatussa suorassa lähetyksessä ihmisiä juoksi kiljuen karkuun miehiä, jotka pahoinpitelivät mielenosoittajia. Hyökkääjillä oli mukanaan mailoja, keppejä ja metallitankoja.

Osan miehistä kuvattiin lähtevän paikan päältä autoilla, joissa oli kiinalaiset rekisterikilvet.

Poliisin toiminta on herättänyt kritiikkiä Hongkongissa. Hämmennystä on aiheuttanut muun muassa se, että poliiseilla kesti yli tunti saapua tapahtumapaikalle. Arvostelijoiden mukaan viranomaiset eivät myöskään ottaneet kiinni aseistautuneita hyökkääjiä, jotka olivat vielä maanantaiaamuna aseman läheisyydessä.

Mielenosoitukset kärjistyneet ajoittain

Hongkongin tämän kesän laajoissa mielenosoituksissa vastustettiin alun perin kiisteltyä luovutuslakia, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Vaikka laki on pantu jäihin, ovat mielenosoitukset muuntuneet yleisemmäksi Hongkongin hallinnon ja Kiinan vastaiseksi liikehdinnäksi.

Kiinan tukema Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam ei ole eronnut tehtävästään mielenosoittajien vaatimuksista huolimatta.

Mielenosoituksissa on aika ajoin nähty yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, ja aktivistit ovat syyttäneet poliisia kovista otteista. Aiemmin tässä kuussa mielenosoittajat valtasivat Hongkongin parlamenttitalon ja piirittivät myös poliisin päämajaa.

Luovutuslain hyllyttämistä lukuun ottamatta Kiinalta ei ole nähty toistaiseksi myönnytyksiä viikkoja kestäneistä mielenosoituksista huolimatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.