Horjuva kävely herätti kysymyksiä komission puheenjohtajan työkyvystä

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin horjuva kävely Naton illallisella on herättänyt kysymyksiä hänen työkyvystään.

Videoiden mukaan useampi valtionpäämies auttoi Junckeria, joka ei meinannut pysyä pystyssä keskiviikon illallisella. Videoiden mukaan myös presidentti Sauli Niinistö auttoi häntä.

Junckerin on aiemmin kerrottu kärsivät iskiaksesta. Yksi Junckeria auttaneista päämiehistä, Portugalin pääministeri Antonio Costa sanoi torstaina, että syynä Junckerin horjumiseen olisi ollut juuri sama vaiva.

Myös Junckerin liiallisesta alkoholinkäytöstä on huhuttu pitkään.

Komission tiedottajan Margaritis Schinasin mukaan Juncker kärsi Nato-illallisella erityisen kivuliaista iskiaskrampeista.

Hänen tietojensa mukaan Juncker ei ollut kipulääkkeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kysymykseen puheenjohtajan alkoholin käytöstä Schinas vastasi, että on enemmän kuin mautonta, että jotkut lehdet tekevät otsikoita puheenjohtajan kivusta.

– Se ei ole mielestäni eleganttia, eikä reilua, Schinas sanoi.

 

Ensi viikolla matka Pekingiin

 

Komissio kommentoi perjantaina ensimmäistä kertaa Junckerin vaikeuksia pysyä pystyssä. Puheenjohtaja on ottanut lääkitystä ja työ jatkuu normaalisti, viesti kuului.

– Akuutin krampin jälkeen hän osallistui normaalisti illalliselle ja kipu katosi. Seuraavana päivänä hän oli Naton huippukokouksessa ja hänellä oli kolme kahdenvälistä tapaamista, Schinas selitti ohjelmaa.

Ensi viikon maanantaina ohjelmassa on muun muassa EU-Kiina-huipputapaaminen Pekingissä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Junckerin työkyvystä herää huoli videoiden perusteella. Kokoomus kuuluu samaan Eurooppa-tason puolueeseen kuin Juncker eli Euroopan kansanpuolueeseen (EPP).

– Toivon todella, että mistä sitten johtuikaan, että hän on työkykyinen ja pystyy hoitamaan tehtävänsä.

Orpon tiedossa ei ole, että EPP käsittelisi Junckerin vointia. Kyse on hänen mukaansa ensisijassa komission asiasta.