Huawein talousjohtaja pidätettiin Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä – Yhdysvallat pitää kiinalaisyhtiön laitteita turvallisuusuhkana

Kiinalaisen puhelinvalmistajan Huawein talousjohtaja on pidätetty Kanadassa Yhdysvaltojen viranomaisten pyynnöstä. Kanadan oikeusministeriön mukaan kiinalaisyhtiön globaali talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Vancouverissa 1. joulukuuta.

Ministeriö ei kertonut pidätyksen syytä eikä muita tapauksen yksityiskohtia. Yhdysvallat on pyytänyt pidätetyn luovuttamista Yhdysvaltoihin.

Wall Street Journal kertoi aiemmin tänä vuonna, että Yhdysvallat epäilee Huawein rikkoneen Yhdysvaltojen talouspakotteita Irania vastaan.

Yhdysvallat on palauttanut Iranin vastaiset pakotteet vetäydyttyään Iranin ydinsopimuksesta. Pakotteiden rikkominen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Yhdysvaltojen kanssa kauppaa käyvä yritys harjoittaa liiketoimintaa myös Iranissa Yhdysvaltojen pakotelistalla olevien yritysten kanssa.

Yhdysvallat on syyttänyt toistuvasti Huaweita toimista, jotka uhkaavat maan kansallista turvallisuutta. Kiinan valtion on epäilty käyttävän Huawein laitteita ja teknologiaa Yhdysvaltojen vakoiluun.

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvallat on pyytänyt liittolaismaitaan lopettamaan Huawein laitteiden käytön yhtiön muodostaman turvallisuusuhan takia.

Pidätetty talousjohtaja on Huawein perustajan tytär. Häntä kuulustellaan perjantaina.

 

Huawei vakuuttaa noudattavansa pakotelakeja

 

Huawei sanoo tiedotteessa, ettei se ole tietoinen mistään rikkeestä, johon talousjohtaja olisi syyllistynyt. Yhtiön mukaan sille on annettu hyvin vähän tietoa Meng Wanzhouhun kohdistuvista syytteistä. Meng Wanzhou pidätettiin kun hän oli vaihtamassa lentoa Kanadassa.

–  Huawei noudattaa kaikkia vaadittavia lakeja ja säännöksiä alueilla, joilla se operoi, mukaan lukien viennin rajoituksia ja pakotelakeja sekä YK:n, Yhdysvaltojen ja EU:n säännöksiä, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Kiina vaatii pidätetyn johtajan vapauttamista välittömästi ja pitää pidätystä perusteettomana.

–  Kanada pidätti Yhdysvaltojen pyynnöstä Kiinan kansalaisen, joka ei ole rikkonut mitään yhdysvaltalaista tai kanadalaista lakia, Kiinan Kanadan-suurlähetystö kirjoitti tiukkasanaisessa tiedotteessa.

–  Kiina vastustaa tiukasti ja protestoi vahvasti tällaisia toimia, jotka ovat vakavasti loukanneet uhrin ihmisoikeuksia, lähetystö jatkoi.

Tiedotteen mukaan Kiina seuraa tilannetta tarkasti ja on valmis "ryhtymään kaikkiin toimenpiteisiin suojellakseen päättäväisesti Kiinan kansalaisten oikeuksia ja etuja".

Huawein liiketoimintaa Yhdysvalloissa on rajoitettu, mutta siitä huolimatta yhtiö nousi tämän vuoden huhti-kesäkuussa Applen ohi maailman toiseksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi Samsungin jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.