Huhut blokkipolitiikan kuolemasta Ruotsissa vaikuttavat ennenaikaisilta

Politiikan vanhat jakolinjat osoittivat elinvoimaisuutensa keskiviikkona, kun Ruotsin kahden suuren blokin puoluejohtajat selvittivät vaalien jälkeistä tilannetta. Kaikki myönsivät, että vaalitulos edellyttää yhteistyötä blokkirajan yli, mutta ruotsidemokraattien kanssa ei neuvotella. Siihen yksimielisyyden aiheet paljolti jäivätkin.

Pelin avasivat porvariallianssin neljä puoluejohtajaa, jotka vaativat pääministeri Stefan Löfveniä eroamaan samalla kun ehdottivat demareille neuvotteluja asemasta porvarihallituksen tukipuolueena.

– Se on ajatus, jonka voi jättää täysin pois laskuista, Löfven vastasi pari tuntia myöhemmin omassa lehdistötilaisuudessaan.

Porvarijohtajien mukaan allianssi on ainoa luonnollinen vaihtoehto hallituksen muodostajaksi, koska se sai enemmän ääniä kuin sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen nykyinen hallitus. Löfven ei niellyt tätä tulkintaa, koska yhdessä vasemmistopuolueen kanssa punavihreä blokki on sittenkin suurempi.

– Jos he pitävät kiinni blokkipolitiikasta, ei voi olla niin, että pienempi blokeista hallitsee. Se on täysin epäjohdonmukaista, Löfven sanoi.

– Lopullisen vaalituloksen täytyy ratkaista se, mitä hallitus näyttää, hän jatkoi.

Porvariallianssi haluaisi neuvotella yhteisrintamassa sosiaalidemokraattien kanssa, sosiaalidemokraatit taas puolueiden kanssa erikseen. Demareiden on uumoiltu houkuttelevan keskustapuoluetta tai liberaaleja oman hallituksensa tueksi, mutta porvareiden rivit eivät toistaiseksi näytä rakoilevan.

– Yhteinen viestimme on, että allianssi pysyy yhdessä, maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson vakuutti.

 

Blokkien välimatka supistui

 

Tilannetta sekoitti keskiviikkona kolme päivää vaalien jälkeen yhä ääntenlasku, jolla voi olla tasaväkisessä tilanteessa paljonkin merkitystä. Arviolta 200 000 jäljellä olevasta äänestä oli illansuuhun mennessä laskettu vasta selvästi alle puolet.

Laskennan edetessä yksi paikka liikkui edestakaisin keskustapuoleen ja ruotsidemokraattien välillä ja näytti lopulta päätyvän keskustalle. Tämä kaventaisi punavihreän blokin etumatkan porvariallianssiin jälleen vain yhden edustajanpaikan suuruiseksi.

Blokkien keskinäisen järjestyksen muuttumista on pidetty epätodennäköisenä.  Löfven antoi kuitenkin lehdistötilaisuudessaan ymmärtää, että pallo hallituksen muodostamisessa siirtyisi porvareille, jos allianssi nousisi suurimmaksi blokiksi. Tässä tapauksessa sosiaalidemokraatit jättäytyvät oppositioon, hän lupasi.

Liberaalien puheenjohtajan Jan Björklundin mukaan Ruotsissa saadaan nyt totutella monien muiden Euroopan valtioiden tapaan siihen, että hallituksen muodostaminen kestää pitkään.

– Kärsivällisyys on syksyn tärkein ominaisuus, hän tiivisti.