Huipputapaaminen tuskin vaikuttaa pysyvästi Putinin suosioon Venäjällä

Yhdysvaltalaiskommenttien perusteella Helsingin maanantainen huipputapaaminen näyttäytyy presidentti Vladimir Putinin riemuvoittona presidentti Donald Trumpin kustannuksella. Venäjältä katsoen tilanne ei ole näin yksioikoinen.

Riemuvoitoksi sen voivat nähdä jotkin Kremliä lähellä olevat piirit, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila. Hän ei kuitenkaan usko, että tapaaminen muuttaa sitä perusasetelmaa, jossa venäläiset ovat jo pidempään halunneet hallinnon kiinnittävän enemmän huomiota sisäpoliittisiin ongelmiin.

– En usko, että kansalaiset ovat valmiita sietämään kasvavia ongelmia sen varjolla, että nyt saatiin Trumpista jonkinlainen niskaote, Lassila arvioi.

– Jos jotkin Kremlin piirit yrittävät pitää yllä jonkinlaista euforiaa, se kyllä haihtuu muutamassa viikossa, kun arki palaa Venäjällä.

Venäläisiä ovat viime aikoina erityisesti kuohuttaneet eläkeiän nostoaikeet. Epäsuosittu hanke on nakertanut jopa Putinin vankkaa kansansuosiota. Lassila ei usko, että maanantain kaltainen symbolinen ulkopoliittinen voitto voisi nostaa Putinin kannatusta pysyvästi vaikka se saattaa osaltaan hetkellisesti näkyä kyselyissä.

Lassila pohtii, että tilanne voisi olla toinen, jos Trump olisi antanut lupauksia Krimin tunnustamisesta tai pakotteiden purkamisesta, jolloin venäläiset saattaisivat toivoa taloustilanteen paranevan.

Lassila arvioi tapaamisen kaiken kaikkiaan noudattaneen ennakko-odotuksia.

– Trump käy edelleen omaa vaalikampanjaansa ja Putin puhui sitä, mitä oli odotettavissa, Lassila tiivistää.

Venäläismedia esitti Putinin voittajana

Venäläismedia on raportoinut nettisivuillaan laajasti maanantain huipputapaamisesta ja Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudesta.

Suuria venäläisiä riemunkiljahduksia ei näkynyt, mutta kuvaa onnistumisesta luotiin muilla keinoin. Esimerkiksi Tass otsikoi Trumpin ilmoittaneen, että kokouksessa saavutettiin hyviä tuloksia.

Putin antoi tapaamisen jälkeen haastattelun Venäjän television ykköskanavalle. Presidentti luonnehti keskustelujen olleen sisältörikkaita, ja ne oli hänen mukaansa käyty kumppanuuden hengessä.

Venäläismedia siteerasi muuta ulkomaista mediaa, jossa korostettiin tapaamisen merkitystä tai pidettiin Putinia voittajana.

– "Trump antautui hetkessä", esimerkiksi Izvestija otsikoi kertoessaan kansainvälisen median reaktioista.

Yhdysvalloissa käyty kriittinen keskustelu noteerattiin sekin venäläismediassa. Trumpin muun muassa kerrottiin jättäneen huomiotta ohjeet, että neuvotteluissa pitäisi olla tiukkana.

Krimin johtaja uskoo: ensi askel tunnustamiseen

Uutistoimisto RIA Novostilla oli pitkä liuta juttuja, joissa asiantuntijat ja eri maiden poliitikot kommentoivat tapaamista, monet myönteisessä hengessä. Joukkoon mahtui myös Krimin johtaja Sergei Aksjonov, joka uskoi, että nyt on otettu ensimmäinen askel Krimin tunnustamisessa.

Suosittu iltapäivälehtityyppinen Komsomolskaja Pravda oli hankkinut psykologin tutkailemaan Putinin ja Trumpin kädenpuristusta. Samaisen lehden toisessa jutussa sotilasasioiden asiantuntija julisti, että Yhdysvalloille on edullista Venäjän ydinaseriisunta mutta "me emme suostu siihen".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista – Kiina vastaa samalla mitalla takaisin

Trumpin ex-asianajaja passitettiin takaisin vankilaan – rikkoi kotiarestin sääntöjä

Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65  000 uutta tartuntaa

Saksan valtion viestinnässä työskennellyttä miestä epäillään Egyptin vakoojaksi

New Yorkin syyttäjällä on oikeus saada Trumpin talous- ja verotiedot käyttöönsä, päätti korkein oikeus – "Kyllä tämä oli Trumpin kannalta huono päivä"

Koronakuolemat ovat laskussa Ruotsissa, mutta kansanterveysviranomaiset pitävät virusta yhä uhkana

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.