Huippuvuorilla oli huippulämmin vuosi

Joulukuussa oli Huppuvuorilla 7,4 astetta normaalia lämpimämpää, kertoo Norjan radio.

Huippuvuorten säätilastot ulottuvat sadan vuoden päähän, ja viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin.

– Joulukuu oli 73. peräkkäinen kuukausi, jolloin keskilämpötila oli pitkien aikojen keskiarvon yläpuolella, säätieteilijä Bernt Lie laskee.

Vuoden kylmin päivä, 8. joulukuuta, oli Huippuvuorten olosuhteissa lämmin: pakkasta oli vain 18,5 astetta.

Vuoden keskilämpötilaksi saarien pääkaupungissa Longyearbyenissä on pitkän ajan tilastoissa mitattu  – 4°C. Vuotuinen keskilämpötilan vaihtelu on melko suuri: tammi-maaliskuun – 16 asteesta ja loppukesän + 4 asteen välillä. Koko saariston kylmin mitattu lämpötila on – 49,2 °C (maaliskuussa 1917) ja lämpimin + 21,3 °C (heinäkuussa 1979).

Viime vuosi oli myös märkä, sillä sadetta saatiin 310,0 millimetriä. Aiempi sade-ennätys oli 267,9 millimetriä (2012).

Tanskan radio puolestaan kertoo, että Huippuvuoren noin 3 000 asukkaan elämä on mennyt raiteiltaan, sillä talviajan kätevin kulkutapa - koiravaljakko - ei joulukuussakaan ollut mahdollinen. Lunta ja jäätä ei ollut, eikä rekiajelu paljaalla kivikolla ole järkevää.

Normaalivuosina pysyvä lumi sataa jo marraskuun alussa, jolloin myös lahdelmat jäätyvät rekien ajettaviksi. Joulukuussa merijään paksuus on jo metrin verran.

Huippuvuorilla talot on perinteisesti rakennettu paljaalle maalle, ikiroudan päälle. Nyt osassa saaria maan päällimmäinen kerros on sulanut, ja talot painuvat syvemmälle. Marraskuussa koettiin myös maanvyöry, joka pakotti evakuoimaan yhden saariston kylistä.

Lähde: NRK, DR

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.