Hurrikaani Harvey kylvi tuhoa ja aiheutti sekasorron Texasissa

Yhdysvalloissa hurrikaani Harvey jätti Texasissa lauantaina jälkeensä tuhoa ja sekasortoa. Lauantaina varhain aamulla Suomen aikaa Texasin rannikolle iskeytynyt hurrikaani tuhosi koteja, katkoi sähkölinjoja ja ajoi kymmenettuhannet ihmiset pakosalle.

Paikallisviranomaiset eivät ole saaneet tietoa mahdollisista kuolonuhreista. Myöskään kokonaiskuva hurrikaanin aiheuttamista vahingoista ei ole selvillä.

– Tuho on laajaa. Liikerakennuksia ja koteja on täysin tuhoutunut, kertoi texasilaisen Rockportin pormestari C.J. Wax.

– Meillä on monista viranomaisista koostuvia ryhmiä, jotka yrittävät arvioida tuhoja ja selvittävät, mitä apua tarvitaan. Mutta edelleen trooppiset myrskytuulet ovat voimissaan ja sataa kaatamalla vettä, hän jatkoi.

Yhdysvaltain hätätilavirasto FEMA ilmoitti lauantaina illalla Suomen aikaa, että toipuminen Harveyn tuhoista vie vuosia.

Eri puolilla Texasia noin 300 000 ihmistä jäi vaille sähköä. Lisäksi jotkut jätevedenpuhdistamot olivat poissa käytöstä, kertoi Washington Post.

Harvey laantui lauantain aikana ykköskategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla, ja vähitellen sen arveltiin vaimentuvan trooppiseksi myrskyksi. Seuraavaksi Texasia uhkaavat rankkasateiden aiheuttamat tuhoisat tulvat. Niiden arvellaankin aiheuttavan enemmän vahinkoa kuin voimakkaiden tuulten, kertoi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC.

Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen mukaan Texasin eteläosissa on paikoin satanut jo liki 80 senttiä vettä, joillakin syrjäisillä alueilla jopa yli metrin.

– Ottakaa tulva-uhka vakavasti. Muistakaa, että kyse on monta päivää kestävästä tapahtumasta. Kyse on maratonista, ei sprinttimatkasta, tviittasi ilmatieteen laitos.

Texasissa ihmiset ovat myös jo valmistautumassa uusiin myrskyihin, joita odotellaan lähipäivinä.

Nimi ja sotu kyynärvarteen

Corpus Christin rannikkokaupungissa Brandon Gonzales päätti jäädä paikalleen.

– Totta puhuen olin hieman peloissani, mitä mahtaa tapahtua. Rakennuksemme huojui eteen- ja taaksepäin. Se tuntui pahalta. Kuitenkin me selvisimme aika hyvin, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Myöskään kaikki Rockportin asukkaat eivät suostuneet jättämään kotejaan. Kaupungin pormestari kehotti heitä kirjoittamaan nimensä ja sosiaaliturvatunnuksensa kyynärvarteensa. Näin helpotettaisiin pelastajien tunnistustyötä, jos he löytävät kuolonuhreja.

Hurrikaani julistettiin katastrofiksi

Presidentti Donald Trump julisti hurrikaanin katastrofiksi. Julistuksen myötä liittovaltio voi esimerkiksi antaa Texasille lisäapua.

Myrskystä tiuhaan tviitannut presidentti Trump muun muassa kehotti ihmisiä huomioimaan alueidensa paikallisviranomaisten neuvot ja käskyt. Toisessa tviitissään Trump sanoi liittovaltion hallituksen olevan valmiina toimimaan.

Valkoisen talon mukaan Trump vierailee hurrikaanin vaikutusalueella ensi viikolla.

Harvey on Yhdysvaltain sisämaahan iskeneistä hurrikaaneista voimakkain sitten vuoden 2005, jolloin Wilma iskeytyi Floridaan. Ennen Wilmaa hurrikaani Katrina koetteli New Orleansia, jossa yli 1 800 ihmistä kuoli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Heikkenevä Harvey-hurrikaani tekee tuhojaan mantereella – jättitulvat uhkana