Huumeparoni El Chapo todettu syylliseksi – Sinaloan kartellin entistä johtajaa odottaa elinkautinen vankeus

Meksikolainen huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzman on todettu syylliseksi useisiin rikoksiin. Häntä odottaa elinkautinen vankeus.

Päätöksen teki newyorkilainen valamiehistö usean kuukauden oikeudenkäynnin ja kuuden päivän pohdinnan jälkeen. Todistusaineistoa kertyi yli 300  000 sivun ja ainakin 117  000 äänitteen edestä.

Sinaloan kartellia johtanut Guzman, 61, tuomittiin muun muassa 155  000 kokaiinitonnin ja muiden huumeiden salakuljettamisesta Yhdysvaltoihin 25 vuoden aikana. Lisäksi hänet tuomittiin laittomasta aseiden hallussapidosta ja rahanpesusta.

Guzman luovutettiin Yhdysvaltoihin viime vuonna. Tätä ennen hän pakeni vankilasta kahdesti Meksikossa, kerran pyykkikärryssä ja kerran suihkunurkkaukseen kaivetun tunnelin kautta. Hän jäi lopulta kiinni 2016, kun hän halusi tehdä elokuvan elämästään ja oli sen tiimoilta yhteydessä elokuvatuottajiin ja näyttelijöihin.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Sean Penn halusi haastatella Guzmania Rolling Stone -lehden artikkelia varten. Viidakossa piileskelleen Guzmanin yhteydenpito Penniin ja muihin elokuva-alan ihmisiin auttoi viranomaisia jäljittämään hänet.