Huumeparoni El Chapon tuhkimotarina päättyi – mies istuu vankilassa loppuikänsä

Meksikolainen huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzman tuomittiin istumaan loppuelämänsä vankilassa. Sinaloan huumekartellin pomolle annettiin tänään New Yorkissa Yhdysvalloissa elinikäinen tuomio ja lisäksi symboliset 30 vuotta vankeutta vielä tämän päälle.

Tämän lisäksi 62-vuotiaan Guzmanin tulee maksaa Yhdysvalloille 12,6 miljardia dollaria. Summa on varovainen arvio siitä tuotosta, jonka kartelli on kerännyt huumekaupasta Yhdysvalloissa.

Helmikuussa kartellin päämies todettiin syylliseksi useisiin rikoksiin, jotka on tehty 25 vuoden aikana. Yli 300  000 sivun ja 117  000 äänitteen todistusaineisto osoitti miehen syyllistyneen muun muassa valtavien huumemäärien salakuljetukseen, rahanpesuun ja laittomaan aseiden hallussapitoon.

Lentosuudelmia ja viimeinen julkinen puheenvuoro

Kolme ja puoli vuotta oikeudenkäyntiä ja tuomion julistamista vankilassa odottanut Guzman on laihtunut, kärsinyt terveysongelmista ja hyvästellyt tavaramerkikseen muodostuneet viiksensä.

Asianajajat ovat valittaneet, että Guzmanin pitäminen eristyssellissä on perustuslain vastaista, sillä rangaistus on "julma ja epätavallinen". Asianajajien mukaan Guzman ei ole saanut raitista ilmaa tai luonnonvaloa kahteen vuoteen ja on tehnyt vessapaperista itselleen korvatulppia.

Muutos Guzmanin asemassa on valtava. Suuruutensa päivinä kartellin lonkerot ulottuivat ympäri koko maailman, ja Guzman päätyi Forbes-lehden miljardöörien listalle. Hän kuitenkin putosi listalta vuonna 2013, kun hän käytti suuren osan omaisuudestaan suojautumiseen.

Elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittu mies esiintyi keskiviikkona brooklynilaisessa oikeussalissa pukeutuneena harmaaseen pukuun. Hänen tavaramerkkiviiksensä olivat ehtineet myös kasvaa takaisin. Hän lähetti oikeussalissa lentosuudelmia mustiin pukeutuneelle vaimolleen.

Guzman käytti myös tilaisuuden hyväkseen ja piti puheenvuoron, joka jäänee hänen viimeisiksi julkisiksi sanoikseen ennen kuin hänet viedään Koloradossa sijaitsevaan korkeimpaan turvallisuusluokkaan luokiteltuun supermax-vankilaan.

–  Koska Yhdysvallat lähettää minut vankilaan, jossa nimeäni ei tulla ikinä kuulemaan, käytän nyt tämän tilaisuuden kertoakseni: täällä ei nähty oikeutta, hän sanoi.

Appelsiinikauppias vaihtoi vahvempiin tuotteisiin

Guzman oli myyjämies jo nuorena. Köyhässä perheessä Meksikossa kasvanut Guzman myi lapsena appelsiineja, limsaa ja karkkia, ja hänen äitinsä elätti perhettä leipomalla leipää.

Nousu rikkauksiin ja Sinaloan huumekartellin päällikön paikalle on ollut kuin elokuvasta – ja Guzmanin hahmo onkin ollut mukana monissa viihdesarjoissa, kuten Netflix-hitti Narcosissa. Vuonna 2016 Rolling Stone -lehdessä julkaistussa, näyttelijä Sean Pennin kirjoittamassa haastattelussa Guzman kertoi ryhtyneensä myymään huumeita jo teininä, koska hänen kotiseudullaan ei ollut muita mahdollisuuksia tienata elantoaan.

Sittemmin tienestiä tuli riittämiin, mutta erittäin laittomin keinoin ja ihmishenkiä säästelemättä. Syyttäjien mukaan kartellipomo on tuonut Yhdysvaltoihin kokaiinia, kannabista, heroiinia sekä metamfetamiinia miljardien dollarien arvosta.

–  Toimitan enemmän heroiinia, metamfetamiinia, kokaiinia ja marihuanaa kuin kukaan muu maailmassa, Guzman sanoi Rolling Stonen jutussa.

Kolmen kuukauden oikeudenkäynnin aikana on kuultu yksityiskohtia Guzmanin keinoista pitää kiinni asemastaan. Todistajat ovat kertoneet huumepomon hakanneen, ampuneen ja jopa haudanneen elävältä hänen tiellään olleita ihmisiä, kuten kilpailevien huumejengien jäseniä.

Tuotot valtiolle - eikä mikään pikkusumma

Guzman ei ole menossa vankilaan ensimmäistä kertaa. Hänet otettiin kiinni Guatemalassa vuonna 1993, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin hän pakeni vankilasta pyykkikuljetukseen piiloutuneena.

13 vuotta myöhemmin, helmikuussa 2014, Guzman saatiin taas kiinni. Alle puolitoista vuotta myöhemmin hän kuitenkin pakeni jälleen, tällä kertaa pitkin yli kilometrin mittaista tunnelia, jonka toinen pää oli sellin suihkussa.

Vuonna 2016 Meksikon merijalkaväki nappasi Guzmanin jälleen, ja hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin tammikuussa 2017.

Tänään julkistettu tuomio ei ollut yllätys, sillä elinkautinen on ainoa mahdollinen rangaistus rikoksista, joista Guzman on jo tuomittu. Syyttäjien vaatimalla 30 vuoden ylimääräisellä tuomiolla on käytännössä vain symboliarvoa, ja sen perusteena on tuliaseiden käyttö. Syyttäjät ovat kuvailleet Guzmania "armottomaksi ja verenhimoiseksi".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"El Chapo -paidat" revitään käsistä – Valmistaja: "Tämä on hullua"

Lähteet: Sean Pennin haastattelu auttoi "El Chapon" kiinnisaamisessa

Karussa ollut huumeparoni "El Chapo" jäi kiinni Meksikossa

Valvontakamera kuvasi huumepomon viime hetket sellissä - pakotunnelissa valaistus ja ilmanvaihto

Uusimmat

Ulkomaat

Saksan hallitukselta massiivinen ilmastopaketti – sadattuhannet ympäri maailman vaatineet loppua fossiilisten polttoaineiden aikakaudelle

New Yorkin pormestari ei enää pyri demokraattien presidenttiehdokkaaksi

Media: Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun

Intian ulkoministeri puolusti Suomessa kiistellyn Kashmirin aseman muuttamista

Jo toinen maa katkaisi viikon sisään välit Taiwanin kanssa – ystävyys Kiribatin kanssa on ohi

He eivät voi pysäyttää meitä kaikkia, vai voivatko? – Alien-intoilijat suunnittelevat ryntäävänsä Area 51:lle totuuden perässä tänään

Maailmanlaajuinen ilmastolakkoaalto alkoi Tyyneltä valtamereltä

Kielto avioliiton ulkopuoliselle seksille, avoliitoille ja ehkäisystä kertomiselle – Indonesian rikoslakiuudistus kauhistuttaa kansalaisjärjestöjä

Saudi-Arabia iski Jemeniin ensimmäistä kertaa öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen jälkeen – kapinallisten mielestä vaarantaa aselevon Hodeidan alueella

Joka viides maailman lapsista syntyi konfliktin keskelle viime vuonna – Unicef: Jatkuva turvattomuus estää lapsen aivojen kehittymistä normaalisti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.