Ihmisoikeusjärjestö Amnesty: Tuhansia siviilejä loukussa Raqqassa

Tuhansia siviilejä on joutunut ristituleen Pohjois-Syyriassa sijaitsevassa Raqqan kaupungissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Siviilit ovat Amnestyn mukaan vaarassa niin äärijärjestö Isisin kuin Syyrian demokraattisten voimien (SDF) rinnalla toimivien Yhdysvaltojen johtaman liittouman joukkojen ja Venäjän tukemien Syyrian hallituksen joukkojen toimien takia. Osapuolet taistelevat Raqqan hallinnasta. Isisin kerrotaan käyttävän siviilejä ihmiskilpinä.

Satoja siviilejä on Amnestyn mukaan kuollut ja loukkaantunut kesäkuun jälkeen, jolloin viimeisin hyökkäys Isisiä vastaan alkoi. Amnesty vaatii konfliktin osapuolia luomaan siviileille reittejä pois eturintamalta.

YK arvioi Raqqassa olevan loukussa 10  000–50  000 siviiliä. Heidän tarkkaa lukumääräänsä ei kuitenkaan tiedetä.

 

Isis estää asukkaita pakenemasta ilmaiskujen tieltä

Amnestyn mukaan Isis-taistelijat ovat estäneet ihmisiä pakenemasta Raqqan kaupungista muun muassa tarkka-ampujien, maamiinojen ja tarkastuspisteiden avulla.

–  Isisin vastaisessa taistelussa tuhannet siviilit ovat jääneet loukkuun "kuoleman labyrinttiin", jossa heitä tulitetaan joka suunnasta, sanoo Amnesty Internationalin kriisiasiantuntija Donatella Rovera järjestön tiedotteessa.

Amnestyn mukaan konfliktin osapuolten tulisi asettaa siviilien turvallisuus etusijalle.

–  Raqqan piiritykseen joutuneet ihmiset kärsivät Isisin käsissä, mutta se ei pienennä muiden konfliktin osapuolten velvollisuutta suojella siviilejä, Rovera sanoo.