Indonesian järistyksen uhrimäärä nousee – kuolleita ainakin 37

Indonesiassa Lombokin saarta ravistelleen voimakkaan maanjäristyksen kuolonuhrien määrä nousee. Ainakin 37 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui sunnuntaisessa järistyksessä.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan järistyksen voimakkuus oli 7, ja sen keskus oli noin 10 kilometrin syvyydessä. Järistyksen takia annettiin tsunamivaroitus, joka myöhemmin peruttiin.

Järistystä seurasi pari pienempää järistystä ja lähes parikymmentä jälkijäristystä. Järistys tuntui myös turistien suosimalla Balin saarella, jossa se ajoi pelästyneitä ihmisiä rakennuksista kaduille.

Balin kansainvälisen lentokentän terminaali kärsi jonkin verran vaurioita, mutta kiitorata oli vahingoittumaton ja kentän toiminnot palasivat normaaleiksi.

Lombokin vieressä Gili Trawanganin saarella asuva Susanna Pätäri kertoi ihmisten paenneen saarella olevalle kukkulalle.

– Lähdin kukkulalle, kun kaikki muutkin näyttivät säntäävän sinne tsunamihuhujen takia. Ihmiset ovat todella peloissaan, ja jälkijäristykset heiluttavat koko nyppylää. Meidänkin saarellamme on tuhoja, mutta tarkan tilanteen näkee vasta aamulla, Pätäri kertoi STT:lle pian järistyksen jälkeen.

Toinen järistys viikon sisällä 

Kyseessä oli jo toinen järistys, joka on ravisuttanut Lombokia viikon sisällä. Heinäkuun lopun järistys oli voimakkuudeltaan 6,4. Se aiheutti 17 ihmisen kuoleman ja vaurioitti satoja rakennuksia.

Järistys aiheutti tuolloin maanvyöryjä, jotka jättivät Rinjani-tulivuoren rinteille jumiin yli 500 vaeltajaa ja opasta. Heidät saatiin myöhemmin evakuoitua.

Sunnuntainen järistys aiheutti tuhoja ainakin Mataramin kaupungissa. Sähköt olivat poikki osissa kaupunkia ja potilaita evakuoitiin kaupungin sairaalasta.

Singaporen sisäministeri K. Shanmugam oli maanjäristyksen aikaan Lombokissa turvallisuusalan konferenssissa. Ministeri kuvaili Facebookissa, kuinka hänen hotellihuoneensa tärisi voimakkaasti rakennuksen kymmenennessä kerroksessa.

– Seinät halkeilivat, ja oli täysin mahdotonta nousta seisomaan, hän kuvaili.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maanjäristyksen tulivuoren rinteille vangitsemat yli 500 vaeltajaa on pelastettu Indonesiassa

Indonesian maanjäristyksen uhreille kerätään avustuksia – paikalliset ravintolat lahjoittavat päivän–parin tuottojaan

Voimakas maanjäristys vavisutti Indonesian Lombok-saarta – ainakin 10 ihmistä on kuollut