Indonesian tsunamialue ei ole ulkomaalaisten suosiossa – "Ei ole tietoa, että siellä olisi suomalaisia"

Indonesian Länsi-Jaavan ja Etelä-Sumatran rannikoille iskenyt tsunami ei todennäköisesti ole vaatinut suomalaisuhreja, kerrotaan Suomen Jakartan-suurlähetystöstä STT:lle.

– Meillä ei ole tietoa suomalaisuhreista tai siitä, että siellä olisi ollut suomalaisia. Varsinainen turistikohde tämä ei ole, ja nyt on vielä sadekausi, joten parasta turistiaikaa tämä ei ole, kertoo suurlähettilään sijainen, lähetystöneuvos Tapani Kivelä.

Lähetystö tai ulkoministeriö eivät Kivelän mukaan ole saaneet yhteydenottoja omaisiaan tai ystäviään etsiviltä suomalaisilta. Suomalaismatkailijoiden läsnäoloa ei voi kuitenkaan kokonaan sulkea pois.

– Se on epätodennäköistä, mutta ei tietysti mahdotonta, koska yksittäisten kansalaisten lomasuunnitelmia on mahdotonta tietää.

Tsunami on surmannut ainakin yli 160 ihmistä.

Kivelän mukaan Indonesian viranomaiset hoitavat todennäköisesti tsunamin jälkipyykin ilman kansainvälisen avun pyytämistä. Näin tehtiin taannoin syyskuussa Sulawesin saarelle iskeneen tsunamin kohdalla, ja tuolloin uhreja oli yli 2 000.

Kansainvälisiä avustusjärjestöjä määrättiin jopa poistumaan lokakuun alussa, uutisoi Guardian.

– Jo aikaisemmin Sulawesillä Indonesian viranomaiset halusivat itse hoitaa asian. Toistaiseksi näyttää siltä, ettei tämä ole yhtä iso kuin Sulawesin tsunami. Kuolonuhrien määrä on kasvamassa, mutta alue on rajallisempi.

Köyhät kärsivät eniten

Kivelän mukaan Indonesia kokonaisuutena on enimmäkseen toipunut Sulawesin tsunamin aiheuttamasta järkytyksestä, vaikka saarella jälleenrakennus vielä jatkuukin.

– Sulawesi ei ole vielä toipunut, mutta yleisesti Indonesiassa se ei ole enää mediassa esillä.

Kivelä korostaa, että Sulawesin tsunami ei ollut mittasuhteiltaan yhtä suuri kuin Acehin alueelle vuonna 2004 iskenyt voimakas tsunami, jonka aiheutti Sumatran länsipuolella tapahtunut Intian valtameren maanjäristys. Nyt nähty tsunami vaikuttaa vuorostaan pienemmältä kuin Sulawesin vastaava, Kivelä kertoo.

– Tälläkään kertaa se ei ollut varsinaisella turistialueella. Saarilla saattaa olla joitakin ulkomaalaisia, jotka asuvat täällä, mutta alue ei ole varsinaisesti kansainvälisen turismin kohteena. Siellä asuu toki ihmisiä, mutta lähinnä paikallisia. Jaavan saari on Indonesian tiheimmin asuttu.

Eniten tsunameista ja luonnonkatastrofeista kärsivät Kivelän mukaan kaikkein köyhimmät indonesialaiset.

– Rakennukset, jotka näissä yleensä tuhoutuvat, ovat köyhempien kansalaisten rakentamia, ja tämän takia ne eivät ole yhtä vahvasti rakennettuja kuin suurten asutuskeskusten rakennukset. Tämän takia tuhot ovat tietysti huomattavasti suuremmat.

Bali vetää leijonanosan matkailijoista

Indonesiassa on tällä hetkellä yli 700 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, joille on lähetetty ulkoministeriön ilmoitus tsunamista tekstiviestitse. Ylivoimainen enemmistö kansainvälisestä turismista suuntautuu kuitenkin Balille, joka sijaitsee tsunamialueesta noin tuhat kilometriä itään.

– Kansainvälisen turismin kohteena Bali on aivan ylivoimainen, Kivelä kertoo.

Lähetystöneuvoksen mukaan Indonesian kansainvälinen turismi on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Ulkomaalaisia turisteja tulee maahan nykyisin 15–16 miljoonaa vuodessa. Määrät ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin esimerkiksi Thaimaassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tsunamin aiheuttanut Anak Krakatau lisäsi luvun tulivuoriperheen synkkään historiaan

Yli 700 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen tsunamin kohteeksi joutuneeseen Indonesiaan

Tulivuoren purkauksesta lähtenyt tsunami on vaatinut yli 220 henkeä Indonesian Jaavan ja Sumatran saarilla

Uusimmat

Ulkomaat

Valko-Venäjän äänestyspaikoilla pitkiä jonoja, oppositiota syytetään "järjestäytyneestä provokaatiosta"

Moottoripyörällä liikkuneet asemiehet tappoivat Nigerissä kuuden ranskalaisturistin ja kahden paikallisen seurueen

Yhdysvalloissa ylittyi 5 miljoonan vahvistetun koronatartunnan rajapyykki, Uusi-Seelanti sinnitellyt jo sata päivää ilman tartuntoja

Suomalaistutkijat: Lupaus uusista vaaleista ei pura Beirutin jännitteitä, tarvetta myös kansainväliselle painostukselle – "Ilmapiiri on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa"

Öljyntorjunta Mauritiuksella ei ota onnistuakseen – oppositio vaatii jo ministereiden eroa vitkuttelun vuoksi

Libanonin protestoijat vannovat, ettei kiukku laannu nopeasti – pääministeri lupailee parlamenttivaalien aikaistamista

Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista

Mediat: Satoja loukkaantunut Beirutin mielenosoituksissa, liikkeellä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä

WSJ: Twitter liittyi Tiktok-kilpaan, alustavat keskustelut yhdistymisestä käynnissä – Microsoft edelleen kärkikosija

Valko-Venäjän äänestyspaikoilla näkyy valkoisia rannenauhoja ja kasvomaskeja – tulos on silti todennäköisesti jo ennalta selvä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.