Indonesian tuhoalueelle matkaava Punaisen Ristin suomalaispäällikkö: Tsunami tuo raivaustöihin todella paljon lisähaasteita

Indonesiassa pelastustyöntekijät kohtaavat suuria vaikeuksia Sulawesin tuhoalueella, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg, joka on matkalla alueelle johtamaan Punaisen Ristin kansainvälistä operaatiota. Ainakin yli 1 400 ihmistä on kuollut perjantaisen maanjäristyksen ja tsunamin vuoksi Palun kaupungissa ja sen ympäristössä.

STT tavoitti von Weissenbergin torstaiaamuna Indonesian Jakartasta, jossa hän odottaa mahdollisuutta päästä matkustamaan Sulawesin saarelle.

– Meillä on sellainen käytännön ongelma, että Sulawesilla oli tulivuorenpurkaus, joka on rajoittanut lentoja aika paljon. Toivon että pääsisin sinne päin tänä iltana. Mutta milloin pääsen Paluun, se on vielä epävarmaa, von Weissenberg kertoo.

Von Weissenbergin tehtävänä Palun alueella on kasvattaa Punaisen Ristin avustusoperaatiota. Indonesian Punainen Risti on ollut mukana pelastustöissä alusta lähtien, mutta nyt operaatiota on syytä saada laajennettua.

– Tässä on ollut yllättävän hidas kehitys, pitkälti siitä syystä, ettei kerta kaikkiaan ole päästy alueille Palun ulkopuolelle. Mutta nyt koneisto pyörii, ja lähipäivinä pyritään saamaan isoja määriä avustustarvikkeita sisään ja jakelu kunnolla pystyyn.

Edessä pitkä operaatio

Olosuhteet Sulawesilla vaikuttavat von Weissenbergin mukaan pahoilta.

– Maanjäristys on aina yksi juttu, mutta tsunami luo siihen todella paljon lisähaasteita. Tsunami tuo valtavasti romua ja mutaa, se on ihan erityyppinen raivaustyö, von Weissenberg selvittää.

– Ja kun se on niin vuoristoinen alue, niin siellä on käytännössä tieverkosto vain rannikolla. Kun sitten on mutavyöryjä ja tsunami, niin voi kestää päiviä saada edes muutaman sadan metrin pätkä auki.

Muun muassa näiden yhteysongelmien takia Palun ympäristössä saattaa vieläkin olla kyliä, jonne pelastustyöntekijät eivät ole lainkaan päässeet.

Avustustyöntekijöille tärkeintä tässä vaiheessa on antaa ihmisille vettä, lääkitystä, ruokaa ja katto pään päälle. Myös väliaikaisia majoitustiloja pyritään parantamaan sellaisiksi, että niissä voi saada jonkinlaisen arjen pyörimään.

Von Weissenberg arvelee, että edessä on pitkä jälleenrakennusoperaatio, joka saattaa kestää pari vuotta tai pidempäänkin.

– Lombokilla tapahtui maanjäristys elokuussa, ja sen operaation suunnitelma tällä hetkellä on puolitoista vuotta. Veikkaisin että tämä on varmaan pidempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

AP: Tulivuori purkautui maanjäristyksen koettelemalla Sulawesin saarella

Epätoivo Indonesiassa kasvaa: tuhoalueelta löytynyt jo yli 1 200 kuollutta

Sadat ihmiset odottelevat pääsyä maanjäristyksen ja tsunamin raunioittamaan Paluun

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvalloissa ylittyi 5 miljoonan vahvistetun koronatartunnan rajapyykki, Uusi-Seelanti sinnitellyt jo sata päivää ilman tartuntoja

Suomalaistutkijat: Lupaus uusista vaaleista ei pura Beirutin jännitteitä, tarvetta myös kansainväliselle painostukselle – "Ilmapiiri on sekoitus totaalista väsymystä ja vihaa"

Öljyntorjunta Mauritiuksella ei ota onnistuakseen – oppositio vaatii jo ministereiden eroa vitkuttelun vuoksi

Libanonin pääministeri lupailee parlamenttivaalien aikaistamista – mielenosoitukset kiihtyneet tiistain räjähdyksen jälkeen

Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista

Mediat: Satoja loukkaantunut Beirutin mielenosoituksissa, liikkeellä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä

WSJ: Twitter liittyi Tiktok-kilpaan, alustavat keskustelut yhdistymisestä käynnissä – Microsoft edelleen kärkikosija

Valko-Venäjän äänestyspaikoilla näkyy valkoisia rannenauhoja ja kasvomaskeja – tulos on silti todennäköisesti jo ennalta selvä

Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100  000 koronakuolemaa

Trump sorvaa korona-apua omilla asetuksillaan – poliitikot eivät ole päässeet sopuun tukien jatkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.