Indonesiassa otettiin aikalisä kiistellyssä rikoslakiuudistuksessa –  rangaistavaksi oli tulossa niin avioliiton ulkopuolinen seksi kuin presidentin loukkaaminenkin

Indonesiassa presidentti Joko Widodo on päättänyt keskeyttää maan kiistellyn uuden rikoslain voimaantulon. Uuden lain myötä rangaistavaksi olisivat muuttuneet muun muassa avioliiton ulkopuolinen seksi, avoliitossa eläminen, ehkäisyvälineistä puhuminen alaikäisille sekä presidentin loukkaaminen.

Presidentti päätti loppuviikosta lykkäyksestä sen jälkeen kun useat kansalaisjärjestöt olivat ilmaisseet huolensa lakien vaikutuksista miljooniin indonesialaisiin. Erittäin konservatiivinen lakiluonnos sai myös huomiota kansainvälisessä mediassa.

Presidentti Widodon mukaan reaktio kertoo, että lakiehdotuksia on syytä tarkastella uudelleen. Maan parlamentin oli määrä äänestää lakimuutoksista ensi viikolla.

–  Oikeusministeriä on pyydetty välittämään näkemykseni parlamentille ja huomioimaan, että rikoslakia pitäisi lykätä, ei hyväksyä sitä, Widodo sanoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Australia ehti jo varoittaa matkailijoita

Ihmisoikeusjärjestöissä rikoslakiin suunniteltujen muutosten arvioitiin vievän Indonesiaa kohti uskonnollista konservatismia ja fundamentalismia.

–  Indonesian laatima lain luonnos on katastrofaalinen, ei vain naisille, sukupuolivähemmistöille ja uskonnollisille vähemmistöille, vaan kaikille indonesialaisille, Andreas Harsono Human Rights Watch -järjestöstä sanoi tiedotteessa.

Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa. Saarivaltiossa asuu yli 234 miljoonaa ihmistä. Turistien suosiossa oleva maa on pyrkinyt esiintymään suhteellisen suvaitsevaisena maana, jossa elää rinnan useita etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä.

AFP:n mukaan esimerkiksi Australia ehti jo reagoida mahdollisiin lakimuutoksiin. Se julkaisi perjantaina matkustustiedotteen, jonka mukaan lait voisivat vaikuttaa myös naimattomien ulkomaisten turistien kohteluun Indonesiassa. Matkustustiedotteen mukaan lait tulisivat voimaan kaksi vuotta niiden hyväksymisen jälkeen.

Indonesian rikoslain juuret ulottuvat aikaan Alankomaiden siirtomaana. Lakiuudistuksista on kiistelty vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksa kehottaa Kreikkaa ja Turkkia neuvottelemaan erimielisyyksistä ja välttämään yhteenottoa

Suomen valtiojohto huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta

Tuore sopimus osoittaa, että arabimaiden rintama Israelin suhteen rakoilee – "Maan ei tarvitse tehdä enää palestiinalaisten suhteen myönnytyksiä"

EU-komission puheenjohtaja vaatii Valko-Venäjälle sanktioita – tehtaiden ja tuotantolaitosten lakot jatkuvat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.