Interpol lähettää ryhmän Sri Lankaan tutkimaan itsemurhaiskuja, maa pyytää muutakin kansainvälistä tutkinta-apua

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol lähettää tutkijaryhmän Sri Lankaan auttamaan paikallisia viranomaisia tuhoisien itsemurhaiskujen tutkimuksissa. Ryhmän mukana on muun muassa asiantuntijoita, jotka ovat erikoistuneet katastrofeissa kuolleiden tunnistamiseen.

Sri Lankan hallitus syyttää eilisistä terrori-iskuista paikallista radikaalia NTJ-muslimiryhmää. Terrori-iskuissa Colombossa ja muualla Sri Lankassa on kuollut ainakin 290 ihmistä ja 500 sai eriasteisia vammoja.

Sri Lankassa vietetään huomenna surupäivää uhrien muistoksi.

Hallituksen edustaja Rajitha Senaratne sanoi Colombossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että kaikkien tiedossa olevien seitsemän itsemurhapommittajan uskotaan olleen srilankalaisia. Heidän epäillään kuitenkin saaneen apua kansainväliseltä verkostolta.

– Emme usko, että pieni paikallinen ryhmä olisi voinut tehdä kaiken tämän. Tutkimme heidän mahdollisesti ulkomailta saamaansa apua ja muita yhteyksiä, sekä sitä, miten he pystyivät valmistamaan tällaisia pommeja, Senaratne sanoi.

Viranomaisten mukaan 24 ihmistä on otettu kiinni iskuihin liittyen.

 

Maahan julistettu ulkonaliikkumiskielto ja poikkeustila

 

Tänään Colombossa tapahtui uusi räjähdys poliisien yrittäessä tehdä vaarattomaksi epäiltyä pommia, joka oli kätketty kirkon lähellä olleeseen pakettiautoon. Kukaan ei haavoittunut räjähdyksessä. Samassa kirkossa tehtiin eilen terrori-isku.

Poliisi kertoi myös löytäneensä liki 90 pommin sytytintä linja-autoasemalta.

Sri Lankaan on julistettu tästä illasta alkaen ulkonaliikkumiskielto ja puoliltaöin alkaen poikkeustila. Viranomaisten mukaan poikkeustilan tarkoituksena on antaa poliisille ja asevoimille parhaat mahdollisuudet varmistaa turvallisuus maassa.

Viranomaisten mukaan presidentti Maithripala Sirisena tapaa huomenna Colombossa eri maiden diplomaatteja pyytääkseen kansainvälistä apua iskujen tutkintaan.

 

Ennakkovaroituksia oli mahdollisista iskuista

 

Jo eilen paljastui, että ulkomainen tiedustelupalvelu oli varoittanut Sri Lankan viranomaisia NTJ:stä. Senaratnen mukaan Sri Lankan poliisi oli tietoinen mahdollisten iskujen uhasta pääsiäisen aikaan.

Pääministeri Ranil Wickremesinghe myönsi niin ikään eilen, että etukäteistietoa mahdollisista hyökkäyksistä oli olemassa.

– Meidän täytyy selvittää, miksi asiaankuuluviin varotoimiin ei ryhdytty, hän sanoi.

Iskut olivat pahin hyökkäys maan kristittyä vähemmistöä vastaan. Kristittyjä on noin seitsemän prosenttia maan 21 miljoonasta asukkaasta.

Kuolonuhreista 37 oli ulkomaalaisia. Kuolleiden joukossa oli muun muassa Intian, Britannian Turkin, Australia, Japanin, Portugalin ja Tanskan kansalaisia.

 

Tanskan rikkaimman miehen kolme lasta kuoli iskussa luksushotelliin

 

Iskuissa kuoli useita ulkomaiden kansalaisia. Tanskalaismedian mukaan kuolonuhrien joukossa ovat Tanskan rikkaimman miehen kolme lasta.

Mediatietojen mukaan Anders Holch Povlsen oli Shangri-La-hotellissa Colombossa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa, kun hotelliin iskettiin. Perheen edustaja on vahvistanut medialle, että lapsista kolme sai surmansa.

46-vuotias Anders Holch Povlsen omistaa Bestseller-muotiyhtiön, jonka tuotemerkkejä ovat muun muassa Vero Moda, Only ja Jack&Jones. Bestsellerin hän peri vanhemmiltaan, jotka perustivat yhtiön 1970-luvulla.

Holch Povlsen on myös merkittävä omistaja suurissa muodin verkkokaupoissa Asoksessa ja Zalandossa. Sanomalehti Ekstrabladetin mukaan hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu lähes 42 miljardia Tanskan kruunua (noin 5,6 miljardia euroa).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Interpol lähettää ryhmän Sri Lankaan tutkimaan itsemurhaiskuja, maa pyytää muutakin kansainvälistä tutkinta-apua

Uusimmat

Ulkomaat

Koronavirustartuntojen määrä laskee Kiinassa, mutta kuolemien määrä ulkomailla kasvaa – Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä kuolleesta

YK: 170  000 taisteluja paennutta ihmistä elää taivasalla Luoteis-Syyriassa – paenneita yhteensä liki miljoona

Ruotsalainen säätiö perusti palkinnon – kaksi miljoonaa dollaria kestäville ruokaratkaisuille joka vuosi

Etelä-Sudanin sisällissodan osapuolet yrittävät jälleen muodostaa yhteishallinnon – sanooko kolmas kerta toden?

Saksan liittokansleri Merkel Hallen väkivallanteon jälkeen: Rasismin ja vihan myrkky on johtanut jo liian moneen rikokseen – suomalaistutkija arvioi epäillyn toimineen yksin

Ensi kertaa vaaliväittelyyn osallistunut Michael Bloomberg sai vastaehdokkailtaan täyslaidallisen – voiko Trumpin voittaa "toinen ylimielinen miljardööri"?

Saksassa äärioikeistopuolue jakoi rasistiseksi koettua värityskirjaa – poliisi tutkii vihanlietsontavalitusta

Japanilaismedia: Kaksi risteilyaluksella koronavirustartunnan saanutta ihmistä on kuollut

Trumpin entinen neuvonantaja ja "likainen huijari" Roger Stone saa tänään rangaistuksen, josta nousi jo etukäteen poliittinen myrsky

Mediat: Trump lupasi Assangelle armahduksen, jos tämä vannoo Venäjän osattomuutta tietovuotoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.