Intia ohittaa Kiinan maailman väkirikkaimpana maana alle 10 vuoden sisällä, ennakoi YK-raportti

Intia ohittaa Kiinan maailman väkirikkaimpana maana alle kymmenen vuoden kuluessa, ennakoi tuore YK-raportti. Tällä hetkellä Kiinassa ja Intiassa asuu yhteensä noin 37 prosenttia maailman väestöstä.

Kiinan väkiluku on noin 1,4 miljardia, kun Intiassa asuvia on noin 1,3 miljardia. Tällä viikolla julkaistu raportti arvioi, että Intian väkiluku ohittaa Kiinan vuoteen 2027 mennessä.

Seuraavina vuosikymmeninä kymmenien maiden väestön odotetaan vähenevän pääosin alhaisen syntyvyyden vuoksi. Joissakin maissa taustalla on myös maastamuuton suuri määrä. Kiinan väkiluvun odotetaan laskevan vuoteen 2050 mennessä yli kaksi prosenttia.

Ikääntyvän väestön kanssa painiva Kiina on yrittänyt kääntää kurssia ja luopunut yhden lapsen politiikastaan, mutta yritykset lisätä syntyvyyttä ovat epäonnistuneet, kertoo CNN.

Väestön ikääntyminen kuuluu isoihin globaaleihin trendeihin. Raportin mukaan vuonna 2050 joka kuudes maailman ihminen on yli 65-vuotias, kun tällä hetkellä heitä on noin yhdeksän prosenttia.

Monet nopeimmin kasvavat väestöt köyhimmissä maissa

Kaikkiaan maailman väestön odotetaan kasvavan seuraavan 30 vuoden aikana nykyisestä 7,7 miljardista 9,7 miljardiin. Saharan eteläpuolisen Afrikan väkiluvun odotetaan tuplaantuvan.

–  Monet nopeimmin kasvavat väestöt ovat köyhimmissä maissa, joissa väestönkasvu tuo lisähaasteita yrityksiin kitkeä köyhyyttä, saavuttaa parempaa tasa-arvoa, taistella nälkää ja aliravitsemusta vastaan sekä vahvistaa terveydenhuollon kattavuutta ja laatua ja koulutusjärjestelmiä, sanoi YK:n talous- ja sosiaaliasioista vastaava edustaja Liu Zhenmin tiedotteessa.

Raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa työikäinen väestö kasvaa pääosin muita ikäryhmiä nopeammin, mikä tarjoaa mahdollisuuksia talouskasvuun, jos maiden hallitukset investoivat erityisesti nuorten koulutukseen ja terveyteen.

Väestöraportti pohjautuu eri maiden demografiseen kehitykseen ja kansallisiin väestötietoihin. Tavoitteena on tarjota hallituksille tietoa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin vastaamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Neljä viidestä nuoresta ei liiku tarpeeksi ja asian korjaamiseksi tarvitaan pikaisia toimia, varoittaa WHO

Trump on mennyt paljon pidemmälle kuin Nixon aikoinaan, väittää virkarikossyytekuulemisia johtava demokraatti

Britannian työväenpuolue esitteli radikaalin vaaliohjelman: kansallistaisi rautatie-, vesi- ja sähköverkkoyhtiöt

Israelin pääministeriä Netanjahua vastaan nostettu syytteet korruptiosta – rikosnimikkeinä lahjuksen vastaanottaminen, petos ja luottamuksen loukkaaminen

Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija ampui alas salaliittoteorioita

Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija ampuu alas republikaanien salaliittoteorioita

Indonesiassa kananpoikasia käytetään lasten vieroittamiseen älypuhelimista

Israelin presidentti antoi parlamentille tehtäväksi löytää uusi pääministeriehdokas – pyrkimyksenä välttää uudet vaalit

"Vankilarangaistus vie ihmisen vapauden, mutta sen ei pitäisi viedä myös hänen terveyttään" – WHO: Eurooppalaiset vankilat ovat epäonnistuneet vankien terveyden tarkkailussa

Kiina tuomitsi USA:n kongressin lakiesityksen, joka tukee Hongkongin demokratiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.