Intiaan nousee maailman ensimmäinen bambua hyödyntävä biojalostamo suomalaisvoimin

Biojalostusyhtiö Chempolis, Fortum ja Intian valtion öljy-yhtiö Numaligarh Refinery Limited ovat perustaneet yhteisyrityksen, jonka on määrä rakentaa maailman ensimmäinen bambua jalostava biojalostamo Koillis-Intian Assamiin.

Rakennustyöt on määrä aloittaa syksyllä, ja jalostamon on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2020. Investointi on kaikkiaan 160 miljoonaa euroa, josta 70 prosenttia rahoitetaan intialaisten pankkien myöntäminä lainoina.

Fortum, joka omistaa Chempoliksesta reilun kolmanneksen, sijoittaa hankkeeseen 13,5 miljoonaa euroa.

Chempolis teki tappiota viime vuonna. Toimitusjohtaja Tomi Honkala kertoo, että yhtiö hoitaa osuutensa rahoituksesta muuttamalla osan lisenssimaksuista pääomaksi. Hän ei kerro summaa.

– Ensimmäiset maksut tulevat hyvin pian, Honkala sanoi yhtiön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Chempolis myy lisenssejä ja asiantuntijapalveluita.

Sata vastaavaa laitosta tarvitaan

Tehdas valmistaa vuosittain 60 miljoonaa litraa bioetanolia sekä lisäksi furfuraalia, etikkahappoa ja vihreää sähköä. Raaka-aineena se käyttää vuosittain 300 000 tonnia bambua, jota kasvaa Koillis-Intiassa sekä luonnonvaraisena että istutettuna. Bambua kasvaa Koillis-Intiassa vuosittain 53 miljoonaa tonnia.

Intia aikoo nostaa bioetanolin osuuden bensiinistä kymmeneen prosenttiin vuonna 2021, kun se nyt on noin 3,3, prosenttia. Tämä edellyttäisi sadan vastaavan laitoksen rakentamista seuraavien neljän vuoden aikana.

Honkalan mukaan suomalaisilla laite- ja teknologiatoimittajilla on hyvä mahdollisuus päästä apajille, kun yhteisyritys kilpailuttaa niitä.

– Heillä on hyvää teknologiaa tarjolla, ja kilpailukykyiset tarjoukset kun on, tämä on merkittävä mahdollisuus työllistää suomalaisia yrityksiä.

Chempolis on noussut otsikoihin, koska pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lapset omistavat siitä viisi prosenttia. Yhtiö oli muun muassa mukana Sipilän vienninedistämismatkalla Intiaan. Apulaisoikeuskanslerin mukaan Sipilä ei ollut esteellinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksa lisää poliisien läsnäoloa ja tarkkailua julkisilla paikoilla – sisäministerin mukaan äärioikeisto on Saksan suurin turvallisuusuhka

Kotiutuslento koronaviruksen riivaamasta Wuhanista laskeutui Pariisin lentokentälle – mukana myös suomalaisia

Thaimaassa oikeus määräsi oppositiopuolueen lakkautettavaksi

Maailman suurin koralliriutta on jälleen vaarassa – uhkana liian lämmin merivesi

Libyan hallinto palasi takaisin tulitaukoneuvotteluihin – kertoi aiemmin viikolla vetäytyvänsä jatkuvien väkivaltaisuuksien takia

Kovia kokeneet iranilaiset äänestävät vaaleissa, joissa vanhoillisten voitto on varma – tuhansia ehdokkaita hylättiin ennen vaalipäivää

Etelä-Korea varmisti jälleen kymmeniä uusia koronavirustartuntoja – myös yksitoista Diamond Princess -alukselta Yhdysvaltoihin evakuoitua on saanut tartunnan

Ukrainassa mellakoitiin koronavirusevakkoja vastaan

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone sai yli kolmen vuoden tuomion – Trump vihjailee luottomiehensä voivan vapautua

Koronavirustartuntojen määrä laskee Kiinassa, mutta kuolemien määrä ulkomailla kasvaa – Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä kuolleesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.