Intian ulkoministeri puolusti Suomessa kiistellyn Kashmirin aseman muuttamista

Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar puhuu mielellään maansa talouskehityksestä ja uudistuksista, ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta, kansainvälisistä kumppanuuksista ja teknologiayhteistyöstä. Keskustelun alettua puhe kääntyy kuitenkin melko pian Kashmiriin ja Pakistaniin.

–  Intia elää rankalla kulmakunnalla -- tiedämme, että globaalin terrorismin keskus on naapurustossamme, Jaishankar tiivistää maansa aseman.

Tuorein käänne pitkässä vihanpidossa maan luoteiskolkalla koettiin viime kuussa, kun Intia perui 70 vuotta voimassa olleen Jammun ja Kashmirin osavaltion erityisaseman. Se oli muun muassa taannut sen, etteivät muslimienemmistöisessä osavaltiossa maata ole voineet omistaa muut Kashmirin asukkaat.

Hidunatonalistista BJP-valtapuoluetta edustava Jaishankar muistutti, että erityisasema oli alun perinkin tarkoitettu tilapäiseksi. Hänen mukaansa se on estänyt talouden kehittymistä Kashmirissa, ruokkinut vieraantumista muusta Intiasta ja sen myötä myös separatismia, joka on maksanut Intialle jo 40  000 ihmisen hengen.

–  Emme halunneet jatkaa tiellä, joka ei toiminut, Jaishankar perustelee.

Puheet sodasta "pelonlietsontaa"

Osavaltion aseman muuttamisen yhteydessä Intia lähetti alueelle entisestään lisää sotilaita, julisti ulkonaliikkumiskiellon ja katkoi viestiyhteyksiä. Alueelta tihkuneet tiedot kertoivat väkivaltaista mielenosoituksista ja pidätyksistä.

–  Kun tehdään tällainen suuri muutos, täytyy varautua myös vastustukseen. Varsinkin kun muistetaan, että Kashmirissa on entuudestaan ollut paljon väkivaltaa rajan yli (Pakistanista) terrorismille tulevan tuen ansioista, Jaishankar sanoo.

Ministerillä ei ole Pakistanista mitään hyvää sanottavaa, mutta puheita avoimen sodan syttymisestä maiden välille Jaishankar pitää "pelonlietsontana". Toisaalta vuoropuhelullekaan ei vaikuta olevan tilaa.

–  On mahdotonta neuvotella samalla kun terrorismi jatkuu, kuului perustelu yhteisessä lehdistötilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa.

Haaviston toive kansainvälisten tarkkailijoiden päästämisestä alueelle ei saanut intialaiskollegalta vastakaikua.

Jaishankar muistutti aiemmin Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa kaikilla mailla olevan omia turvallisuuspulmiaan, kuten Suomella Isisin riveihin liittyneiden kansalaisten kohtelusta päättäminen.

Gandhin patsas Helsinkiin

Intian ulkoministeri vieraili Suomessa juhlistamassa maiden 70-vuotisia diplomaattisuhteita. Ohjelmassa oli myös Intian itsenäisyysliikkeen johtajan Mahatma Gandhin patsaan vihkimistilaisuus Helsingissä. Gandhin syntymästä tulee 2. lokakuuta kuluneeksi 150 vuotta.

Jaishankar tapasi myös presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Antti Rinteen (sd.).

Mutta millaisena Intia sitten näkee maailman laajemmin? Jaishahkarin mukaan Intia haluaa ylläpitää hyvät suhteet kaikkiin suurvaltoihin ja kannattaa monenkeskistä kansainvälistä yhteistyötä. Ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ja Pariisin ilmasopimuksen velvoitteet se ottaa vakavissaan, hän vakuutti.

Intia nousee lähivuosina maailman väestöltään suurimmaksi valtioksi ohi Kiinan. Jashinkarin mukaan Intialla ei ole varsinaista politiikkaa syntyvyyden rajoittamiseksi, mutta hänen mukaansa muu kehitys, kuten kaupungistuminen ja koulutuksen lisääntyminen, on jo epäsuorasti hidastanut väestönkasvua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltain suurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Britannia ottaa uudelleen käyttöön karanteenin Ranskasta ja Hollannista tuleville – arvioiden mukaan Ranskassa lomailee puoli miljoonaa brittiä

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta

Ranska lisäsi sotilasvoimaansa Välimerellä Kreikan ja Turkin kiistelyn takia

Tutkimus: Koronaa on yritetty hoitaa esimerkiksi metanolilla ja kamelin virtsalla – yli 800 ihmistä kuollut ja tuhansia joutunut hoitoon alkuvuonna väärän tiedon takia

Venäläismedia kertoo huhuista, joiden mukaan presidentti Lukashenko valmistelee kiireistä esiintymistä kansalaisille – vahvistamaton tieto peräisin viestisovelluksesta

Brasilian Paranan osavaltio pääsi sopimukseen koronarokotteesta Venäjän kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.