Irakissa vuosi päättyi kiihtyneisiin väkivaltaisuuksiin

Irakin väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet kurjimmilleen sitten vuoden 2008. Pommi-iskut ja hyökkäykset lisääntyivät erityisesti viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Hyökkääjät iskivät esimerkiksi toreille, poliisiasemille ja moskeijoihin.

Tulehtuneen tilanteen takana ovat sunnimuslimien tekemät iskut shiiajohtoista hallintoa vastaan ja naapurimaa Syyrian sisällissota. Osalla sunnikapinallisista on yhteyksiä terroristijärjestö al-Qaidaan. Hallituksen vastaiset protestit puhkesivat sunnimuslimien asuttamilla alueilla vuoden 2012 lopussa ja jatkuivat koko viime vuoden. Hallitus on iskenyt kapinallisia vastaan. Esimerkiksi toissapäivänä hallituksen joukot hajottivat Ramadin kaupungin lähellä olleen kapinallisleirin.

Tilastot Irakin kuolonuhreista ovat ristiriitaisia. YK arvioi, että viime vuonna maan väkivaltaisuuksissa kuoli hieman alle 8 000 siviiliä ja poliisia.

Brittiläinen järjestö Iraq Body Count (IBC) laskee, että iskuissa kuoli yli 9 400 siviiliä. IBC:n mukaan vuonna 2008 väkivaltaisuuksissa surmansa sai noin 10 000 siviiliä.

---

Korjattu aiempaa uutista: Hallituksen vastaiset protestit puhkesivat sunnimuslimien asuttamilla alueilla vuoden 2012 lopussa, eivät huhtikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.