Iran raivostui Trumpin puheesta: Tietämättömyyttä uhkuvaa vihaa, joka kuuluu keskiajalle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyökkäsi tiistaina muun muassa Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan ensimmäisessä puheessaan YK:n yleiskokouksessa. Trumpin puhe sai odotetusti ylistystä Israelilta, kun taas kotimaassa häntä syytettiin muun muassa sodanlietsojaksi.

Trump arvosteli suorasanaisesti Irania ja sen ydinsopimusta, jota hän kutsui nolostuttavan huonoksi.

– Se sopimus on häpeäksi Yhdysvalloille, ja luulen, että tulette vielä kuulemaan siitä. Uskokaa minua, koko maailman on nyt tullut aika vaatia Iranilta, että se lopettaa tuhon ja kuoleman etsimisen, Trump jyrisi.

Iran reagoi heti Trumpin uhoon vastaamalla, ettei kansainvälinen yhteisö ole armelias sopimuksien rikkojille.

– Mistä löytyy tällaisen mahdollisen tapahtumasarjan jälkeen maa, joka on valmis tulemaan neuvottelupöytään Yhdysvaltojen kanssa keskustellakseen kansainvälisistä asioista? Suurin pääoma, mitä millään maalla on, on uskottavuus ja luottamus, evästi Iranin presidentin Hasan Ruhani.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif sivalsi puheenvuoroa toteamalla, että moinen tietämättömyyttä uhkuva vihapuhe kuuluu keskiajalle, eikä ansaitse tulla kommentoiduksi.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti puheen jälkeen, että ydinsovun hylkääminen olisi vakava virhe.

 

Rakettimiehen itsemurhatehtävä

 

Pohjois-Koreasta puhuessaan Trump nimesi sen johtajan Kim Jong-unin "rakettimieheksi", joka syöksee itsensä ja hallintonsa kohti kuolemaa.

– Rakettimies on ottanut itsemurhatehtävän itselleen ja hallinnolleen. Yhdysvallat on valmis, halukas ja kykenevä vastaamaan, mutta toivottavasti siihen ei tule tarvetta, presidentti jyrisi.

– Yhdysvalloilla on paljon voimaa ja kärsivällisyyttä, mutta jos sen on puolustettava itseään tai liittolaisiaan, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tuhota Pohjois-Korea, Trump jatkoi.

Verhottuna tölväisynä Kiinalle ja Venäjälle Trump tuomitsi myös kaiken Pohjois-Korean kanssa käytävän kaupan häväistyksenä.

 

Oma maa etusijalle, kaikkialla

 

Trump tarjosi omaa Yhdysvallat ensin -kampanjaretoriikkaansa oivaksi lääkkeeksi myös muille YK:n jäsenmaille.

– Itsemäärämisoikeuden kunnioittaminen on samalla kutsu toimintaan. Kaikki ihmiset ansaitsevat hallituksen, joka välittää heidän turvallisuudestaan ja heidän eduistaan, presidentti evästi.

Trumpin räyhäretoriikka miellytti kovasti Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua.

– Niinä kolmenakymmenenä vuotena, joilta minulla on kokemusta YK:sta, en ole koskaan kuullut suorasukaisempaa ja rohkeampaa puhetta, pääministeri ylisti tiedotteessaan.

Demokraattisenaattori Diane Feinstein ei olisi voinut olla enemmän eri mieltä.

– YK:n päämääriin kuuluvat rauhan ja globaalin yhteistyön edistäminen. Tänään presidentti on käyttänyt sitä sodanlietsonnan välineenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.