Iranin korkein johtaja sotilasparaati-iskusta: Yhdysvaltojen sätkynuket yrittävät luoda epävarmuutta

Iranin johtajat syyttävät lauantaisesta sotilasparaati-iskusta Yhdysvaltojen tukemia Persianlahden maita, uutisoi BBC. Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei sanoo, että Yhdysvaltojen sätkynuket yrittävät luoda epävarmuutta Iranissa.

Hyökkäyksessä kuoli Iranin valtiollisen television mukaan ainakin 29 ihmistä. Lisäksi haavoittuneita on useita kymmeniä. Uhrien joukossa on Iranin median mukaa siviileitä, myös lapsia.

Paikalla ollut toimittaja Behrad Ghasemi kertoi, että tulitusta jatkui 10–15 minuuttia. Ainakin yhdellä hyökkääjällä oli Ghasemin mukaan rynnäkkökivääri, ja tämä oli pukeutunut vallankumouskaartien asuun.

– Tajusimme, että kyse oli terroristihyökkäyksestä, kun (viranomaisten) henkivartijat alkoivat ampua, Ghasemi kuvasi.

Hänen mukaansa hyökkääjillä ei näyttänyt olevan mitään erityistä kohdetta.

– He eivät todella näyttäneet välittävän, sillä he ampuivat kenet pystyivät.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut terroristijärjestö Isis propagandakanavallaan Amaqilla. Tekijäksi on ilmoittautunut myös Iranin hallitusta vastustava arabiryhmittymä Ahvazin kansallinen vastarinta.

Ryhmät eivät kuitenkaan ole esittäneet todisteita siitä, että ne olisivat iskujen takana.

 

Iran syyttää Hollantia, Tanskaa ja Britanniaa terroristiryhmien suojelemisesta

Hyökkäys tehtiin lauantaiaamuna paikallista aikaa Ahvazin kaupungissa Khuzestanin maakunnassa Iranin lounaisosassa. Alueella asuu paljon arabeja. Hyökkäys kohdistui paraatiin, joka järjestettiin Irakia vastaan 1980-luvulla käydyn sodan alkamisen vuosipäivänä.

Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif syytti tuoreeltaan iskusta Yhdysvaltojen tukemaa vierasta valtaa, joka ministerin mukaan on palkannut ja kouluttanut hyökkääjät. Hän ei kuitenkaan suoraan nimennyt, mikä maa hänen mielestään on syypää.

Iranin vallankumouskaartien tiedottaja sanoi, että hyökkääjillä on kytköksiä liikkeeseen, jota Saudi-Arabia rahoittaa.

Presidentti Hasan Ruhani on varoittanut syyllisiä ankarista vastatoimista.

– Niiden, jotka antoivat tiedustelu- ja propagandatukea näille terroristeille, täytyy vastata (teoistaan), Ruhani sanoi.

Iran kutsui iskun takia puhutteluun Hollannin ja Tanskan suurlähettiläät sekä Britannian asiainhoitajan. Iran syyttää näiden maiden suojelevan iskun tehneen terroristiryhmän jäseniä.

– Ei ole hyväksyttävää, että Euroopan unioni ei pane mustalle listalle näiden terroristiryhmien jäseniä niin kauan kuin he eivät syyllisty rikoksiin Euroopan maaperällä, sanoi ulkoministeriön tiedottaja uutistoimisto IRNAn mukaan.

Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan Tanskassa asuu Iranin oppositioon kuuluvia.