Iranin mukaan Yhdysvaltojen asettamat pakotteet katkaisevat tien diplomatiaan "Trumpin epätoivoisen hallituksen kanssa"

Yhdysvaltain asettamat pakotteet katkaisevat tien diplomatiaan pysyvästi, sanoo Iranin ulkoministeriö. Ulkoministeriön edustaja Abbas Musavi kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti uusista tiukoista Iranin-vastaisista pakotteista.

Yhdysvallat kertoi eilen muun muassa Iranin ylintä johtajaa, ajatollah Ali Khameneita ja ulkoministeri Mohammad Javad Zarifia koskevista pakotteista. Samoin "miljardien arvosta" lisää Iranin omaisuutta on määrä jäädyttää.

–  Hedelmättömien pakotteiden määrääminen Iranin ylintä johtajaa ja ulkoministeriä vastaan katkaisee lopullisesti diplomatian tien Trumpin epätoivoisen hallituksen kanssa, Musavi tviittasi.

Trump kommentoi aiemmin, että ajatollah Ali Khamenei on viime kädessä vastuussa maailman tilaa horjuttavista Iranin toimista. Presidentti painotti, että Iran ei tule milloinkaan saamaan ydinasetta.

Trumpin mukaan Yhdysvallat jatkaa paineen lisäämistä Irania vastaan. Presidentti totesi, että Iranin vastatoimista riippuu, poistetaanko pakotteet "huomenna vai vuosien päästä". Hänen mukaansa Yhdysvallat ei kuitenkaan tavoittele konfliktia.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee yksimielisesti Omaninlahden tankkeri-iskut

YK:n turvallisuusneuvosto on peräänkuuluttanut vuoropuhelua ja toimia jännitteiden lieventämiseksi Persianlahdella.

Turvallisuusneuvosto kokoontui maanantai-iltana Suomen aikaa käsittelemään Omaninlahden tankkeri-iskuja ja Persianlahden muuta turvallisuustilannetta.

Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen viime päivien selkkausten takia.

Turvallisuusneuvosto tuomitsee yksimielisessä, Kuwaitin luonnostelemassa lausunnossa tankkeri-iskut ja kutsuu niitä uhaksi maailman energiantoimituksille ja kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.

Neuvosto oli koolla kaksi tuntia. Se ei nostanut erikseen esiin Irania mutta teki selväksi, että kaikkien osapuolten pitäisi perääntyä pelätystä sotilaallisesta yhteenotosta.

Neuvosto kehotti lausunnossaan kaikkia osapuolia ja alueella sijaitsevia maita äärimmäiseen malttiin ja toimiin, jotka vähentävät jännitteitä ja tilanteen eskaloitumista.

Yhdysvallat esitti tankkeri-iskuihin liittyviä todisteita

Iran ilmoitti viime viikolla ampuneensa alas yhdysvaltalaisen lennokin, joka loukkasi maan ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan lennokki lensi kansainvälisessä ilmatilassa.

Trump sanoi viime perjantaina, että Yhdysvallat oli valmiina tekemään sotilaallisen iskun Iraniin lennokin alas ampumisen vuoksi, mutta hän päätti viime minuuteilla perua hyökkäyksen.

Turvallisuusneuvoston kokouksen aikana Yhdysvallat esitti todisteita, jotka sen mukaan osoittavat, että Iran on Omaninlahdella tehtyjen tankkeri-iskujen takana. Iran on kiistänyt osallisuutensa.

–  Ainoa valtiollinen toimija, jolla on kapasiteetti ja motiivi tällaisten iskujen tekemiseen, on Iran, sanoi Yhdysvaltojen väliaikainen YK-lähettiläs Jonathan Cohen.

Turvallisuusneuvoston on määrä keskustella keskiviikkona Iranin ydinsopimuksesta, josta Yhdysvallat irtautui viime vuonna mutta jota eurooppalaiset ovat yrittäneet pitää yhä pystyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.