Iranin pakotteet iskevät täydellä voimalla marraskuussa – USA aikoo padota öljyvirran ja rahaliikenteen

Yhdysvallat asetti varhain tiistaina uudelleen voimaan osan Iranin vastaisista pakotteista, joista se oli luopunut vuoden 2015 ydinsopimuksen solmittuaan. Uudet pakotteet muun muassa estävät Irania ostamasta Yhdysvaltain dollareita ja rajoittavat useita maalle tärkeitä teollisuudenaloja.

Pakotteet tulivat voimaan aamuseitsemältä Suomen aikaa, kun Yhdysvaltojen itärannikolla koitti puoliyö. Pakotteiden toinen erä astuu voimaan 5. marraskuuta.

Toisen aallon pakotteiden tarkoituksena on estää rahaliikenne ja Iranin öljynvienti, mutta Yhdysvallat tuskin saa pysäytettyä öljykauppaa kokonaan. Muun muassa Kiina, Intia ja Turkki ovat ilmoittaneet, etteivät aio lopettaa öljyn ostamista Iranista.

Pakotteiden ensimmäisen aallon vaikutukset suomalaisiin yhtiöihin jäävät rajallisiksi, mutta marraskuussa Iranin keskuspankkiin ja finanssisektoriin iskevät pakotteet tuntuvat myös Suomessa, arvioidaan Elinkeinoelämän keskusliitosta.

– Pankkiliikenne Euroopan ja Iranin välillä uhkaa pysähtyä marraskuun alkuun mennessä. Jos maksuliikenne uhkaa pysähtyä, se on saatavien kotiuttamiselle hyvin merkittävä ongelma liiketoiminnan harjoittamisessa, sanoo kehittyvien talouksien johtaja Petri Vuorio.

 

Trump haluaa neuvotella ydinsopimuksen uusiksi

 

Presidentti Donald Trump irrotti toukokuussa Yhdysvallat sopimuksesta, joka oli solmittu hänen edeltäjänsä Barack Obaman kaudella. Trump käytti kovaa retoriikkaa Iranin ydinsopimuksesta jo presidentinvaalikampanjansa aikaan.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Iranin ydinsopimus on "kamala, yksipuolinen sopimus, joka ei tukkinut Iranilta kaikkia reittejä ydinpommiin". Sopimuksen jälkeen Iranin aggressiivisuus on Trumpin hallinnon mukaan vain kasvanut. Trump sanoo silti olevansa avoin uusiksi neuvotellulle sopimukselle.

– Olen yhä avoin kattavammalle sopimukselle, joka käsittää kaikki Iranin hallinnon pahantahtoiset toimet, mukaan lukien ballististen ohjusten ohjelma ja tuki terrorismille, Trumpin lausunnossa kirjoitetaan.

Iranin presidentti Hasan Ruhani torjui ehdotuksen maansa televisiossa.

– Jos puukotat toista ihmistä ja sanot haluavasi neuvotella, ensiksi sinun pitää vetää veitsi pois, Ruhani sanoi.

Vuonna 2015 solmitun sopimuksen kaikki muut osapuolet Euroopan maista Kiinaan ja Venäjään vetosivat Yhdysvaltoihin sopimuksen säilyttämiseksi.

Öljykaupan ja finanssimaailman ohella marraskuun pakotteet iskevät Iranin laivateollisuuteen ja merirahtiyhtiöihin.

 

Yhdysvaltojen ja EU:n välit heikkenevät

 

Pakotteiden uskotaan heikentävän Yhdysvaltojen ja Euroopan välejä, sillä Yhdysvallat pyrkii rajoittamaan niillä myös eurooppalaisyritysten Iranin kanssa käymää kauppaa. EU kertoi maanantaina taistelevansa eurooppalaisten yritysten puolesta asiassa.

– Aiomme suojella eurooppalaisia toimijoita, jotka käyvät Iranin kanssa kauppaa EU:n lakien ja YK:n turvallisuusneuvoston päätösten mukaisesti, EU-lausunnossa kirjoitetaan.

Trump varoitti Twitterissä tiistaina muita maita käymästä kauppaa Iranin kanssa.

– Jos käytte kauppaa Iranin kanssa, ette käy kauppaa Yhdysvaltojen kanssa. Minä pyydän MAAILMANRAUHAA, en mitään vähempää, Trump kirjoitti.

Talouspakotteiden paluu näkyi Iranin sisällä jo ennen niiden voimaan astumista. Maan valuutan arvo on puolittunut kesän aikana, ja viime päivinä Iranissa on nähty useita mielenosoituksia ja lakkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Iran oli Suomelle lupaava markkina – vienti kasvoi 50 prosenttia vuosina 2016–2017

Pompeo: Yhdysvallat panee täytäntöön pakotteet Irania vastaan

Ilman Yhdysvaltojen paluuta Iranin ydinsopimukseen maiden presidentit eivät tapaa, Iran sanoo