Iranin presidentti: Hallinnon täytyy antaa tilaa arvostelulle, väkivaltaa ei suvaita

Iranin presidentti Hasan Ruhani sanoi sunnuntaina, että hallinnon täytyy antaa tilaa arvostelulle. Samalla hän kuitenkin varoitti mielenosoittajia, että väkivaltaa ei suvaita.

– Arvostelu on eri asia kuin väkivalta ja julkisen omaisuuden tuhoaminen, hän sanoi hallituksen kokouksessa valtiollisen yleisradioyhtiön mukaan.

– Hallinnon täytyy sallia lailliset arvostelut ja protestit, Ruhani sanoi ensimmäisissä julkisissa kommenteissa torstaina alkaneiden mielenosoitusten jälkeen.

Ruhanin mukaan myös valtiollisen yleisradioyhtiön IRIB:n pitää paremmin heijastaa erilaisia mielipiteitä, joista media on vaiennut.

– Joidenkin ongelmien ratkaiseminen ei ole helppoa ja tarvitsee aikaa. Hallinnon ja kansan täytyy yhdessä ratkaista ne, hän sanoi.

Ruhani sivalsi sanan miekalla myös Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia. Ruhanin mukaan Trumpilla ei ole "oikeutta" tuntea sympatiaa iranilaisia mielenosoittajia kohtaan. Trump on Ruhanin mukaan aiemmin kutsunut heitä terroristeiksi.

– Tuo mies, joka haluaa tänään Yhdysvalloissa tuntea myötätuntoa kansaamme kohtaan, on unohtanut, että muutama kuukausi sitten hän kutsui Iranin kansaa terroristeiksi, Ruhani sanoi.

 

Kahden ihmisen kuolema vahvistettiin

 

Useita satoja ihmisiä kokoontui sunnuntai-iltana niin Teheranissa kuin Khorramabadin kaupungissakin maan länsiosassa. Vahvistamattomissa videokuvissa näkyi mielenosoittajia myös muualla maassa. Ihmisten kuultiin huutavan "kuolemaa diktaattorille".

Mielenosoitusten suitsimiseksi viranomaiset ovat rajoittaneet sosiaalisen median käyttöä. Pääsyä on rajoitettu viestisovellus Telegramiin ja kuvasovellus Instagramiin. Valtiollisen uutistoimiston IRIB:n mukaan rajoitukset ovat "tilapäisiä", kertoo BBC.

Teheranin kuvernöörin edustaja Ali Asghar Nasserbakht kertoi sunnuntaina, että kaupungissa otettiin kiinni 200 ihmistä lauantai-illan protestien jälkeen. Hänen mukaansa joukossa oli 40 "johtajaa", joiden protestit eivät liittyneet maan taloustilanteeseen.

– Jotkut ulkomailla olevat oppositioryhmät vetoavat nuorisomme tunteisiin, Ali Asghar Nasserbakht sanoi.

Iranin sisäministeri puolestaan varoitti mielenosoittajia, että omaisuuden, järjestyksen ja lain rikkojat joutuvat vastaamaan teoistaan. Ministeri puhui valtiollisessa televisiossa varhain sunnuntaina.

Sunnuntaina kerrottiin myös, että kaksi ihmistä oli saanut surmansa mielenosoituksen yhteydessä Dorudin kaupungissa maan länsiosassa lauantai-iltana. Asian vahvisti Lorestanin maakunnan varakuvernööri valtiollisessa televisiossa.

Varakuvernööri ei selittänyt asiaa tarkemmin, mutta hänen mukaansa turvallisuusjoukot eivät tulittaneet väkijoukkoja.

Iran suitsii sosiaalista mediaa – "Telegramissa rohkaistaan kapinointiin ja Molotovin cocktaileihin"

Iranissa kaksi kuollut mielenosoituksen yhteydessä – vallankumouskaarti syyttää asemiehiä