Iranin presidentti uskoo Irak-suhteiden kohenemiseen

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad uskoo, että hänen käyntinsä Irakissa vahvistaa maiden suhteita. Ahmadinejad ylisti tänään uutta alkua suhteissa Irakiin ja kertoi olevansa "todella iloinen" vierailustaan naapurimaassa. Iranin presidentti aloitti tänään kaksipäiväisen historiallisen vierailunsa Irakissa.

- Tämä on uusi alku maidemme välisten suhteiden historiassa, Ahmadinejad sanoi tavattuaan irakilaisen virkaveljensä Jalal Talabanin.

- Vierailu Irakissa ilman diktaattoria (Saddam Hussein) on todella iloinen tapahtuma, hän sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

Ahmadinejad on ensimmäinen Iranin presidentti, joka vierailee Irakissa sen jälkeen kun maat sotivat verisesti 1980-luvulla.

Vierailua voidaan pitää tuen osoituksena Irakin hallitukselle sekä uhitteluna Iranin periviholliselle Yhdysvalloille, jolla on Irakissa yli 150 000 sotilasta. Asiantuntijoiden mukaan vierailun tarkoituksena onkin osoittaa Yhdysvalloille, ettei Iranin vaikutusvaltaa Irakissa voi sivuuttaa.

Ahmadinejadin mukaan keskustelut Talabanin kanssa käytiin hyvässä ja rakentavassa hengessä.