Irman nostattamat tulvat tuntuivat Floridan koillisosassa – asukkaille krokotiilivaroitus

Floridan Lake Worthissa perheineen asuva suomalainen Sanna Mäkilä sai maanantaina huokaista helpotuksesta. Hirmumyrskyn jäljiltä ei ainakaan omassa talossa näyttänyt olevan suurempaa tuhoa. Huoli oli kuitenkin yhä siitä, mitä tuhoja hirmumyrsky on aiheuttanut muualla Floridassa.

– Sähköt ovat pysyneet koko myrskyn ajan täällä itärannikolla. Tietysti puita on kaatunut ja tulvia paikoittain, Mäkilä kertoi STT:lle puhelimitse maanantaiaamuna paikallista aikaa. Perhe oli perustanut suojahuoneen vaatekomeroon, ja kaksilapsisella perheellä oli evakuointireput valmiina.

Kaikkiaan Floridassa yli kuusi miljoonaa kotia oli maanantaina ilman sähköä, kertoi BBC.

Hurrikaani Irman nostattamat tulvat koettelivat vuorostaan 880 000 asukkaan Jacksonvillen kaupunkia Floridan koillisosassa. Viranomaiset määräsivät evakuoinnin trooppiseksi myrskyksi muuttuneen Irman nostattamien tulvien takia.

– Jos olette evakuointialueella A tai B joen varrella, teidän täytyy ottaa vaarin tästä varoituksesta ja lähteä pois heti, kehotti kaupungin sheriffinvirasto Facebook-sivullaan.

Viraston mukaan joen pinnan arvioidaan nousevan jopa lähes kaksi metriä normaalin nousuveden tasoa korkeammalle.

Poistumisessa apua tarvitsevia kaupunkilaisia kehotettiin laittamaan valkoinen vaate kodin eteen, jotta etsijät ja avustusryhmät havaitsevat ne.

Ei vielä paluuta kotiin

Hurrikaanien Irma ja Harvey aiheuttamien taloudellisten tappioiden arvioidaan kohoavat yhteensä vähintään sataan miljardiin dollariin (83 miljardia euroa), kertoivat riskianalyysiyhtiöt CNN:n mukaan.

Trooppiseksi myrskyksi maanantaina heikentynyt Irma on surmannut Yhdysvalloissa ainakin viisi ihmistä, kertoi ABC News. Kuubassa Irma on aiheuttanut ainakin kymmenen ihmisen ja muualla Karibianmeren alueella lähes 30 ihmisen kuoleman.

Floridassa yli kuusi miljoonaa kotia oli maanantaina ilman sähköä, kertoi BBC.

Vaikka Irman hurjimmat voimat ovatkin taittuneet, Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus kuitenkin varoitti, että Irman tuulet ovat edelleen vaarallisen voimakkaita.

Floridan kuvernööri Rick Scott puolestaan korosti, että hurrikaani jättää jälkeensä vaarallisia myrskytulvia.

– Vain 15 sentin liikkeessä oleva vesikerros pystyy kaataman ihmisen. Pysykää sisällä, pysykää suojassa, Scott tviittasi.

Scottin mukaan kestää vielä jonkin aikaa ennen kuin ihmiset voivat palata koteihinsa, kertoi Miami Herald.

CNN:n haastatteleman Tampan pormestarin mukaan kaupunki oli varautunut neloskategorian hurrikaaniin. Myrsky kuitenkin heikentyi jo ennen iskeytymistään suurkaupunkiin.

– Olemme kiitollisia tästä, pormestari Bob Buckhorn sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hurrikaania paenneet juankoskelaiset saivat pakoauton ilmaiseksi – "Meille vinkattiin, että maalaisjärjen käyttö on sallittua"

Savolaispari jumissa Kuubassa ainakin perjantaihin – lentokentällä levottomuuksia ja pulaa ruuasta

Hurrikaani Irma surmannut Kuubassa ainakin 10 ihmistä

Savolaispari on ollut jumissa Havannan lentokentällä 27 tuntia: "Yksi vessa ei ole tukossa"