Isisin hallitseman Mosulin tilanne muistuttaa Aleppoa: suuri osa potilaista on lapsia

Hollolalainen Heli Laapotti pakkaa nyt kotona matkalaukkujaan. Hän on yksi niistä sairaanhoitajista, jotka Suomen Punainen Risti lähettää Irakiin auttamaan Mosulin kaupungin taisteluissa haavoittuneita.

Suomesta lähti helmikuun lopussa kolme sairaanhoitajaa Pohjois-Irakiin. Nyt tiistaina matkaan lähtee vielä sairaanhoitaja ja kirurgi. Lisäksi SPR toimittaa Suomesta Irakiin lääkintätarvikkeita.

Laapotin tarkka sijoituspaikka ei ole vielä selvillä, mutta kansainvälisellä punaisella ristillä on sairaalat Erbilissä ja Al Shikhanissa. Erbilin ja Mosulin välillä matkaa on 81 kilometriä. Al Shikhan sijaitsee noin 40 kilometriä Mosulista pohjoiseen.

Merkkejä kemiallisista aseista

Kansainvälinen punainen risti on kertonut, että sairaalahoitoon tuodaan kemiallisille aseille altistuneita ihmisiä. Erbilissä nyt työskentelevä sairaanhoitaja Kati Partanen kertoo hoitaneensa Mosulista tulleita potilaita, joilla on ollut hengitysvaikeuksia, palovammoja ja ihovaurioita. Noin puolet potilaista on lapsia.

Viralllisesti kemiallisten aseiden käyttöä ei tunnusteta.

SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg sanoo, että erityisesti Erbiliin on nyt tuotu vaikeimmin loukkaantuneita potilaita. Tiimissä on kokeneita lääkäreitä, jotka ovat olleet sotatoimialueille aikaisemminkin.

– Sellainen käsitys meillä on, että noin puolet hoitoon tulevista on siviilejä ja puolet sotilaita. Sinänsä Erbilissä on helppo toimia, sillä sairaala toimii jotenkin ja maasto on tuttua. Toisaalta sairaalan kapasiteetti ei riitä hoitamaan edes nykyistä potilasmäärää.

Suomen Punaisellä Ristillä on vetovastuu operaatiosta, johon osallistuvat lisäksi kansalliset yhdistykset Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Saksasta, Kanadasta, Japanista ja Hong Kongista.

Ihmiset jumissa Mosulissa

On arvioitu, että noin 750 000 ihmistä on vielä loukussa Isisin hallitsemilla alueilla Mosulin kaupungissa rintamalinjojen keskellä.

– Tilanne on hyvin samantyyppinen kuin Aleppossa, vaikka Mosul ei ole nyt saanut samanlaista huomiota.

Punaisen Ristin henkilöstö saa turvakoulutusta ja moni on ollut työssä mukana jo useammankin kerran.

– Minulle tämä on viides reissu. Tapaan Irakissa myös sairaanhoitajan, jonka kanssa olimme yhtä aikaa Nepalissa, Heli Laapotti kertoo.

Kaikille työ riskialueilla ei sovi. Laapotin mukaan työntekijän täytyy kyetä toimimaan tiimissä.

– Pitää myös kestää epävarmuutta ja erilaisia olosuhteita. Tilanteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti paikan päällä. Silloin on vaan kyettävä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

Laapotti on ollut 30 vuotta muun muassa SPR:n kotimaantoiminnassa ja mukana ensiapuryhmän toiminnassa. Vaikka ulkomaankeikat ovat rankkoja, niistä tulee aina henkisesti rikkaampana takaisin, Laapotti kertoo.

– Saa kokea antavansa muille jotakin, mutta aina sitä enemmän saa itse takaisin, Laapotti kertoo.

Ulkoministeriö tukee SPR:n operaatiota puolella miljoonalla eurolla, ja SPR käyttää siihen 100 000 euroa katastrofirahastostaan.

Taistelut miljoonakaupunki Mosulissa alkoivat lokakuussa ja niissä on haavoittunut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Noin puolet haavoittuneista on siviilejä. Yli 200 000 kaupunkilaista on paennut kodeistaan. Irakin television mukaan Mosulin länsiosista nyt noin on puolet vallattu takaisin Isisiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Unicef: Viime vuosi oli Syyrian lapsille pahin tähän mennessä